Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrhunski sport i zdravlje

Najsvježiji primjer Ivana Klasnića, nogometaša njemačkoga Werdera i Hrvatske reprezentacije, ponovno je pokrenuo raspravu o štetnom utjecaju vrhunskoga sporta na vlastito zdravlje. U naponu životne snage, 27. godina mu je tek, došlo je do otkazivanja rada bubrega, pokušana je transplantacija od strane njegove majke kao donora, ali ga je njegov organizam odbacio i sada ga očekuje novi pokušaj.  
JANICA KOSTELIĆ: Shrvana brojnim ozljedama koje su pratile njenu mega uspješnu sportsku karijeru najbolje hrvatske i svjetske skijašice, uz operativni zahvat odstranjivanja štitnjače, snježna kraljica Janica početkom ove sezone najavila je jednogodišnju stanku. Sa samo 24 godine uspjela je osvojiti sve što se može osvojiti u bijelom sportu, nanizavši impresivnu nisku svjetski i olimpijskih medalja (najviše zlata), te čini se zadugo nedostižnih rekorda.
KIM CLIYSTERS: Jedna od najtalentiranijih tenisačica današnjice Belgijanka Kim Cliysters, u svojoj 24. godini i naponu igračke snage, najavila je oproštajnu sezonu na svjetskim terenima. Službeni razlog ove iznenadne odluke poduprt je brojnim ozljedama i zabrinutošću za vlastito tjelesno zdravlje.
STEFFI GRAF: Iako ne baš tako rano, i jedna od najvećih teniskih šampionki svih vremena, Njemica Steffi Graf, ostavila je aktivnu karijeru u trenutku kada je mogla vladati još nekoliko godina. Ali, liječnici su nabrojali čak osam kroničnih ozljeda koje su opasno počele ugrožavati njezino zdravlje.
UTJEČE LI VRHUNSKI SPORT NA OPĆE TJELESNO ZDRAVLJE?: Kao i kod svake dvojbe, i na ovo pitanje postoje različiti pogledi i potencijalna tumačenja. Brojni su primjeri dugovječnosti vrhunskih sportaša koji su i u poznim sportskim godinama četvrtoga životnoga desetljeća uspijevali održavati šampionsku razinu, ali su, opet, sve češći i primjeri preranoga napuštanja aktivne karijere ili ubrzanog približavanja tom trenutku kod mnogih mladih sportaša. Moderni sport i nezasita potreba za što boljim rezultatima, nemilosrdno »melje« organizam, a na tom »gladijatorskom putu« cijena je poznata. Zdravlje je stavljeno u funkciju postizanja naslova, pobjeda, rekorda, medalja i konstantnih uspjeha. Pa dok traje. A počinje se prerano, ovisno od sporta do sporta, negdje već sa 11-12 godina.      
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika