Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Maštovite kreacije maski

Kada je prije pet godina Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Tomislav« poslije više od desetljeća ne postojanja  Društva i pokladnog običaja maškara i maskenbala u Golubincima, donijelo odluku da pokuša ponovno organizirati i vratiti taj stari običaj po kojem su Golubinci bili prepoznatljivi u Srijemu, bilo je prilično sumnje i nevjerice, od toga kako je to prošlost i kako još nije vrijeme za tako što. 
Ali u subotu 17. veljače, ono što se dogodilo u sportskoj dvorani Osnovne škole  u Golubincima, na malu obljetnicu, tj. peti održani maskenbal potvrdilo je kako su običaji  maškara i maskenbala vraćeni u Golubince. Dvorana je bila prepuna posjetitelja (oko 500 gledatelja), koji su uživali u dosad najmaštovitijim kreacijama maski. 
Žiri je doista imao težak zadatak izabrati najbolje maske. Po ocjenama žirija prvo mjesto zauzeo je dinosaur visok tri metra i dugačak osam metara, koji je jedva ušao u dvoranu i popeo se na pozornicu specijalno napravljenu za maskenbal. Drugo mjesto zauzela je Milka Kravica  u prirodnoj veličini, koja je na licu mjesta, umjesto mlijeka proizvela čokoladu. Treće mjesto osvojio je luna park s vrteškom, vlakićima i svom potrebnom opremom. Četvrto mjesto zauzela je lutka iz Trsta, koja je nekada bila nezaobilazan dekor u našim kućama, samo mnogo veća i ljepša. Peto mjesto zauzeli su Asterix i Obelix sa svojom pratećom opremom. 
Prije službenog otvorenja maskenbala predsjednik HKPD »Tomislav« Igor Gašparović zahvalio je svima koji su dali potporu u organiziranju maskenbala i pozdravio nazočne goste: golubinačkog župnika vlč. Ivicu Damjanovića, ispred Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine Boru Kecmana, ravnatelja škole u Golubincima Milorada Bosančića, direktora Centra za kulturu Općine Stara Pazova Milana Dudića, te predstavnike lokalnih KUD-ova. Publiku je zabavljao Tamburaški orkestar HKPD »Tomislav« sa solisticama Mirjanom Cekić i Dubravkom Ćaćić, pod ravnanjem Ilije Žarkovića.  Specijalno za ovu prigodu svoj prvi nastup nakon tridesetak godina imao je rock sastav »Asteroidi«, koji je svojevremeno bio jedna od najpoznatijih rock skupina u Srijemu. Cijeli program maskenbala sastavio je Izvršni Odbor HKPD »Tomislav« na čelu s Pavlom Peršićem, koji je i režirao program. Od elektroničkih medija manifestaciju su propratili Srijemska TV, Radio Stara Pazova, TV Inđija i više pisanih medija.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika