Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Veselo pod maskama

Četvrti po redu Veliki Hrckov maskenbal i ove je godine okupio veliki broj djece, gotovo sve koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku ili slušaju predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, ali i drugu djecu iz hrvatske zajednice u Srbiji.
U prepunoj velikoj dvorani KTC-a u Subotici na Hrckove maškare došlo je preko 500 djece gotovo iz svih mjesta u Bačkoj i Srijemu u kojima žive Hrvati, kao i dvjestotinjak odraslih – učiteljica, nastavnika, ravnatelja škola, roditelja, novinara...
U izuzetno dinamičnoj atmosferi i veselom raspoloženju djeca su pod maskama defilirala dvoranom, sve se vrijeme đuskalo u ritmu zabavne glazbe hrvatskih izvođača, a posljednjih pola sata cijeli je maskenbal bio jedan beskonačni vlak, čije su njišuće vagone činili klaunovi, strašila, ciganke, arapi, crnkinje, rimljani, Funero, roboti, španjolke, anđeli, mace, vještice, cvjetići, baće, nane...
IDEJA NA CIJENI: Dječja mašta i njihova originalnost definitivno nemaju granica, i to se primjećivalo na svakom koraku KTC-ove dvorane te večeri u petak 16. veljače. Žiri je doista imao težak zadatak, od preko 500 maskiranih odabrati najboljih i najupečatljivijih 30 i nagraditi ih. 
»Odlučili smo da pri ocjenjivanju kriterij bude originalnost maske, ideja, a ne kvaliteta same maske, tako da maske kupljene u trgovinama nisu dobile visoke ocjene«, kaže Katarina Čeliković, članica žirija.
Žiri u čijem su sastavu, uz Katarinu Čeliković bili i supruga generalnog konzula RH Meri Vidiš i direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić, najboljom je maskom proglasio »kantu za smeće«, a podijeljene su još 24 pojedinačne nagrade, dok su 4 skupne nagrade dobile: OŠ u Bačkom Bregu za maske od kutija, OŠ »Ivan Milutinović« iz Male Bosne za stonogu, »Orkestar Janike Balaža« i OŠ «Matko Vuković» za patuljke i Snjeguljicu. Nagradu je dobila i najbolje maskirana mama – klaun. Nagrade su sponzorirali »Turbo limač«, Hrvatska čitaonica i NIU »Hrvatska riječ«.
Ove su godine, osim onih koji su došli prijevozom u organizaciji roditelja, djeca dovezena i u četiri autobusa – dva su bila angažirana za vožnju iz Male Bosne, Ljutova, Tavankuta, Đurđina i Žednika, jedan za Bački Breg, Bački Monoštor, Sombor, Sontu i Vajsku, a jedan za Novi Slankamen, Golubince, Bešku, Maradik i Petrovaradin.
SREDIŠNJI LIK: Organizator Hrckovog maskenbala, kao i prethodnih godina, bili su Novinsko-izdavačka ustanova »Hrvatska riječ« i uredništvo dječjeg lista »Hrcko«, uz svesrdnu pomoć Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici, te nekoliko sponzora. Ovoga puta originalnu masku dobio je i središnji lik maskenbala – Hrcko – koju je izradila Anika Farkaš iz Subotice.
Četvrti po redu Hrckov maskenbal u mnogome je bio drugačiji od prethodnih. Prije svega, zbog velikog interesiranja djece premješten je iz »Bunjevačkog kola« u restoran KTC-a, koji je veći i nudi više prostora za prisutne i njihovu animaciju. Organizacija je vidno napredovala u odnosu na prethodne godine, vjerojatno zahvaljujući organizacijskom odboru, koji je prvi put ove godine činilo 7 osoba, s preciz-no utvrđenim i odrađenim zadacima. Sponzori su također bili na visini, bilo ih je više i izdašniji su bili nego lanjskih godina.
Sve u svemu, manifestacija je uspjela, a zarad djece treba je razvijati i u budućnosti, jer Hrckov je maskenbal najmasovniji skup hrvatske djece u Srbiji, jedna od rijetkih prigoda da se nađu na jednom mjestu, upoznaju, druže i svojoj kući ponesu još jednu lijepu uspomenu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika