Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Obratite se i vjerujte evanđelju

Za nama je Čista srijeda ili Pepelnica, dan kojim je obilježen početak korizmenog vremena. Toga dana se na misi blagoslivljao pepeo, te ga je svećenik stavljao vjernicima na čelo uz riječi »Obratite se i vjerujte evanđelju« ili »Sjeti se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah obratiti«. Taj obred nas je podsjetio da ne smijemo prionuti uz dobra ovoga svijeta budući da novac i vlast ne mogu dati smisao našega života. 
Korizmeno vrijeme traje od Pepelnice, do mise Večere Gospodnje na Veliki četvrtak. Ovo vrijeme je  crkveno liturgijsko razdoblje i traje 40 dana. Tih se dana spominjemo Isusova četrdesetodnevnog boravka u pustinji prije javnog nastupa. Crkva se u tim danima sjeća četrdesetogodišnjeg putovanja izabranoga Božjega naroda iz Egipta po pustinji do domovine. 
POST I NEMRS: Po uzoru na ove primjere Crkva se priprema na slavljenje Vazma. Za vrijeme korizme vjernici se na poseban način posvete molitvi, neki izvršavaju djela pobožnosti i dobrotvornosti, neki izvršavaju vjernije svoje obveze, a osobito održavaju post i nemrs. Četredesetnica je i vrijeme intenzivnije molitve, a vjernički puk osobito rado razmatra muku Gospodnju u pobožnosti križnoga puta te se sakramentom pomirenja priprema na susret s Uskrslim Kristom u euharistijskoj pričesti. U Subotičkoj biskupiji su vjernici dužni držati nemrs (uzdržavati se mesne hrane) svakog petka u korizmi. Zakon posta na uzdržavanje od mesa i hrane obvezuje sve punoljetne do navršene šezdesete godine i to na Čistu srijedu i Veliki petak. Za vrijeme korizme u pojedinim se župama održavaju korizmene propovijedi, a u svim je župama uobičajena pobožnost križnoga puta. 
KRIŽNI PUT: U Subotičkoj biskupiji, očekuje nas križni put djece, mladih, križni put na Cvjetnicu i Veliki petak na gradskoj Kalvariji. Treba iskoristiti ove dane kako bi pozornije slušali Božje riječi i za vježbanje u životu po vjeri. Tako korizmeno vrijeme omogućuje mijenjanje stavova i obraćenje srca. Što se tiče misnih nedjeljnih slavlja kroz korizmu, vrijedi reći kako je njihova značajka ljubičasta boja liturgijske odjeće. U  korizmi se preporuča da se ne ukrašavaju oltari i crkva, da ne sviraju orgulje, a uvijek se ispuštaju Aleluja i Slava. Za vrijeme korizme, Crkva se odriče pjesme »Aleluja« i prije evanđelja pjeva drugi prikladan poklik Kristu: »Slava tebi, Kriste Bože, Kralju slave vječite«.  U vazmenoj noći ponovno se svečano  zaori Aleluja i Slava i na taj način slavi pobjeda života nad smrću. 
SRCEM U KORIZMI: Zato kroz korizmu postimo ovako...UMOM: gdje ljubimo Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, NJEGUJEMO Božju misao i njegovu dobrotu, ODBACUJUĆI ružne i zle misli prema događajima svoga života i svome bližnjemu, OČIMA GLEDAJUĆI svijet, stvari i osobe čistim i dobrim okom, IZBJEGAVAJUĆI nedobronamjerne poglede, UŠIMA SLUŠAJUĆI riječ Božju i slušajući  brata koji Ti nešto traži ili se želi samo rasteretiti... , OTVORENOŠĆU slavljenja Boga u osobnoj molitvi, zajedničkoj u obitelji i župskoj zajednici, ODBACUJUĆI  govoriti zlo o onome tko Ti je priuštio patnju... pokušati moliti za takvu osobu, ali oslanjajući se na Boga da će Ti On pomoći da možeš za nju moliti...SVLADAVAJUĆI SE u pušenju, piću, nekonstruktivnim filmovima i televiziji... POMAŽUĆI onome tko ti traži neku uslugu... ODBACUJUĆI ljenčarenje, gubljenje vremena na beskorisna brbljanja... SRCEM, pokazujući ljubav prema bližnjemu, započinjući od tvoje obitelji... Najprije voli i pokazuj ljubav osobi koja je pokraj Tebe.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika