Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Autentično NASCAR ludilo!

»Sve što je Ricky Bobby ikada želio bilo je voziti brzo… zaista brzo«, rečenica je koja prati i opisuje najnoviji film majstora komedije Willa Farrella, koji, pogađate, tumači lik Rickya Bobbya, vozača broj 1 u NASCAR seriji. Koliko sama ideja obećava možemo zaključiti na osnovu činjenice da su producenti filma »Ricky Bobby: Leganda brzine« »pičovali« projekt (termin koji se koristi u svijetu kinematografije i označava pokušaj autora da svoj filmski projekt proda, odnosno nađe nekoga tko bi ga financirao) rečenicom: »Šest riječi: Will Farrell kao vozač NASCAR serije!«, na što su »nasjeli« ni manje ni više nego čelnici Columbia Picturesa.
VOZITI BRZO: Ricky Bobby je oduvijek sanjao voziti brzo – ali zaista brzo - kao njegov otac Reese Bobby (Gary Cole) koji je ostavio obitelj kako bi svoje snove o auto trkama ostvario. Rickyeva majka, Lucy Bobby (Jane Lynch) brinula je da njenom sinu također bude suđeno završiti kao vozač trkačkih kola. I bila je u pravu. Ricky Bobby je najprije ušao u trkačku arenu kao pomagač bahatog vozača Terryja Cheveauxa (Adam McKay), ali slučajno dobiva šansu za volanom kada se Cheveaux neplanirano zaustavi kako bi se počastio sendvičem s piletinom. Ricky je uskočio u kola i… tako počinje balada o Rickyju Bobbyju. Nakon toga Ricky je postao legenda NASCAR-a, dostigao sam vrh i imao sve što se poželjeti može: veliku kuću na jezeru, prelijepu i ništa manje zgodnu ženu, dva sina, ogromne prihode, sve moguće vozačke titule  i svu sreću svijeta. Naravno kako to već biva, pojavljuje se antagonista filma francuski vozač Jean Girard (nikad bolji, Sacha Baron Cohen) i Rickyeva karijera, a s njom i život, bivaju potpuno uništeni. Pred Rickyem je težak zadatak, mora svladati stečeni strah od brzine i vratiti se na vrh.
DOBAR HUMOR: Will Farrell i Adam McKay koji su zajedno pisali scenarij (film je ujedno i McKayov redateljski debi) tvrde da su se namjerno odlučili za trivijalni zaplet o vozaču trka (ove godine snimljeno je nekoliko filmova po istom šablonu, među kojima je i animirano ostvarenje »Automobili«) kako bi se mogli koncentrirati na komične elemente u filmu. Izgleda da je to bila jako pametna odluka jer film zaista odiše dobrim humorom. Naravno ako prethodno niste gledali Farrellove filmove ili barem filmove nekih članova Frat Packa (družina komičara kojoj Farrell pripada) teško ćete izdržati do kraja filma. Farrell i McKay potpomognuti Sashom Baronom Cohenom (poznatijim kao Ali G ili Borat) vodili su se starom polisom »ništa nam nije sveto« i prave šale na račun svega što im dođe pod ruku od brze hrane preko obitelji do »malog Isusa« koji je jedan od lajt motiva filma. Još jednom se pokazalo da kada glumci bivaju uključeni u ostale produkcijske elemente, izuzev glume, njihova ostvarenja bivaju mnogo kvalitetnija. Naime, i Farrel i John C. Reilly (tumači lik Bobbyjevog najboljeg druga Cal Naughton Juniora), a posebno Cohen pokazali su da umiju fenomenalno odglumiti kada su dobro motivirani. Za primijetiti je da Cohen, pokraj dva fenomenalna ostvarenja, nije čak ni nominiran za Oscara ove godine pa se još jednom s pravom možemo zapitati jesu li komičari zapostavljeni po pitanju ove prestižne nagrade (Charlie Chaplin, Eric Idle, Jim Carrey samo su neka od velikih imena komedije koja nikada nisu dobila Oscara). 
Osim svega navedenog »Ricky Bobby: Legenda brzine« ipak nije autorski film što se jasno vidi u nekim trenutcima kada je radnja tako reći »zauzdana«. Naravno potpora velikog studija imala je i svoje prednosti pa su u produkciju uključena brojna imena iz NASCAR serije: mnogi vozači dobili male su uloge u filmu, aute su dizajnirali pravi NASCAR dizajneri, a cio film snimljen je na autentičnim lokacijama. Sve navedeno, film čini autentičnim NASCAR ludilom i obveznom literaturom za sve ljubitelje komedije i brze vožnje, čemu u prilog idu i riječi redatelja: »Tijekom snimanja, povremeno bi neko iz NASCAR-a dobacio bolju šalu od neke koju smo imali, a onda bismo se postidjeli što mogu voziti brzinom od 250 km na sat i biti duhovitiji od nas.«   
 
Piše: Miroslav Šokčić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika