Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šokadija je odista u srcu

Tradicionalno, 40. po redu »Šokačko sijelo«, čiji je ovogodišnji moto »Šokadija u srcu«, održano je 17. veljače u srcu Šokadije, u Županji. Na sijelu su se okupili Šokci iz Slavonije, Bačke, BiH i pokrajine Rekaš u Rumunjskoj, a zbog ranije preuzetih obveza izostali su Šokci iz Mađarske. Na ovogodišnjem sijelu Šokadiju iz Bačke predstavljala je Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata »Šokadija« iz Sonte, koja je za nastup pripremila svadbeni običaj, točnije rečeno dio »Odvođenje mlade«, u koreografiji Ivana Andrašića.  Na polasku iz  Sonte hladnoća i susnježica, prije ulaska u Županju zastoj zbog teške prometne nezgode i preusmjeravanje na alternativnu cestu, nisu pomutili dobro ozračje među članovima »Šokadije«. Srca prepunih topline zbog susreta s tolikim brojem pripadnika velikoga šokačkoga plemena, nestrpljivo su iščekivali nastup, kako bi svima pokazali svoje umijeće. Sportska dvorana u Županji bila je premala da bi ugostila sve one koji su željeli biti dijelom ove lijepe obljetnice. Političari, biznismeni, umjetnici, svi kojima kultura nije strana, ove su večeri bili – Šokci. Punih srca i veselih pogleda, ispratili su program vođen redateljskom rukom Ivice Janjića, pomalo neobičan, ali i izuzetno dinamičan. 
PROGRAM SIJELA: Kako Šokcima i priliči, počelo je stihovima sjećanja na didu i baku, stihovima koji asociraju na ona lijepa, prohujala vremena djetinjstva, da bi se nastavilo tamburicom, toplim riječima voditelja »… A srce nam je široko, široko, poput ove rodne i plodne ravnice, poput Šokadije. Srce se može i pokloniti, dati… mi ga, eto, darujemo Šokadiji. Darujemo ga, jer smo na pragu Šokačkoga sijela: četrdesetoga, koje je upravo zbog toga pod nazivom ‘Šokadija u srcu’«, te neslužbenom himnom Šokaca »Naša grana«, a završilo velikim »Šokačkim kolom« i izborom ljepotice pod nazivom »Šokački cvit«. Program bez klasične konferanse, umjesto koje je voditeljski par između točaka na opušten način govorio o povijesti doseljavanja Šokaca na prostore na kojima danas obitavaju, o svima verzijama nastanka imena Šokac, program u kojemu je kroz masovne scene prikazan život Šokaca-graničara kroz povijest, premda je bio u minutama predug, zbog dinamike publici je izgledao prekratak. Glasni pljesak, kojim se odavalo zasluženo priznanje sudionicima programa, često se prolamao pod svodovima sportske dvorane. Kvalitetni nastupi gostiju i bogat kolorit njihovih starinskih narodnih nošnji samo su upotpunili scene iz života Serežana, koje su nazočnima priredili domaćini. Manifestacija je bila pod izravnim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ive Sanadera, a sudionike i uzvanike pozdravio je njegov izaslanik, ministar obrane Berislav Rončević. 
NASTUP SONĆANA: Nastup KPZH »Šokadija« iz Sonte bio je siguran i upečatljiv. Najavljeni stihovima Josipa Kovača, Sonćani su prikazom dijela svadbenoga običaja oduševili publiku, koja ih je znala nagraditi možda i najglasnijim pljeskom. U, od organizatora danih  samo pet minuta pokazano je bogatstvo ruha, sklad pjesme i igre, a prije svega, ona stara, nepatvorena šokačka ikavica, koja mnogima i danas leži na srcu, ali ne i u govoru, a »Šokadiji« je prioritetno upravo očuvanje njezine izvornosti. »Izuzetno sam zadovoljan našim nastupom u Županji. Dinamična koreografija i, zahvaljujući dobrom radu na probama odlična izvedba, plijenili su punu pozornost publike, koja je na koncu sve rekla svojim pljeskom. Iako nam je veljača krcata obvezama, niti jednoga momenta nije bilo upitno sudjelovanje na ovoj prestižnoj manifestaciji«, kaže za HR predsjednik KPZH »Šokadija« prof. Zvonko Tadijan. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika