Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koncert mlade hrvatske nade u Beogradu

U okviru 8. Međunarodnog GuitarArt festivala, koji je od 11. do 18. veljače održan u Beogradu, nastupila je i hrvatska gitaristica Ana Vidović, koja spada među najistaknutije mlade glazbenike što su se posljednjih godina pojavili u Hrvatskoj. Bio je ovo njezin prvi samostalni koncert u Srbiji, a održala ga je u srijedu 14. veljače, u dvorani zemunske Opere Madlenianum. Na programu su bila djela Sora, Morena Torrobe, Villa Lobosa, Albeniza, Poncea, Barrios Mangorea, ali i hrvatskog skladatelja Stjepana Šuleka. Također, u sklopu pratećih festivalskih programa, Vidovićeva je u srbijanskoj prijestolnici održala i majstorski tečaj sviranja.
Rođena je 1980. u Karlovcu, a već s trinaest godina upisala je Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi prof. Istvana Römera, kao najmlađa studentica u njezinoj povijesti. Anin ugled u Europi doveo ju je do nastavka studija na Peabody konzervatoriju u Baltimoreu (SAD) kod Manuela Barrueca, gdje je diplomirala u svibnju 2003. godine. Osvojila je impresivan broj nagrada i međunarodnih natjecanja diljem svijeta. Ovo uključuje prve nagrade Albert Augustina međunarodnog natjecanja u Bathu, (Engleska), Fernando Sor natjecanja u Rimu (Italija) i Francisco tarrega natjecanja u Benicasimu (Španjolskoj). 
Od svog prvog nastupa 1988. godine, Ana je nastupila više od tisuću puta. Nastupi u inozemstvu su također značajni: London, Pariz, Beč, Salzburg, Rim, Budimpešta, Waršava, Tel Aviv, Oslo, Kopenhaggen, Toronto, Baltimore, San Francisco, Houston, Austin, Dallas, St.Louis.
Nastupala je u Hrvatskoj sa Zagrebačkim solistima te Zagrebačkim komornim orkestrom, simfonijskim orkestrom HRT, a imala je glavnu ulogu u tri dokumentarca poznatog hrvatskog redatelja Petra Krelje. 
Jednako značajna je i činjenica da je već snimila pet CD-a, a šesti izlazi s Naxos oznakom u 2007. godini.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika