Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nova dimenzija stare građevine

U Mjesnoj zajednici »Boško Buha« u Novom Sadu, prošloga je petka, 16. veljače, predstavljena nova knjiga o Petrovaradinskoj tvrđavi akademika Veljka Milkovića, »Petrovaradinska tvrđava – kozmički  labirint otkrića«, u izdanju novosadskog Društva za zdravu hranu i zaštitu životnog okoliša »Vrelo«. 
O Petrovardinskoj tvrđavi, ili kako je još zovu »Gibraltar na Dunavu«, napisane su mnoge knjige, prevedene na svjetske jezike, dok je sam autor, rođeni Subotičanin, ovoj građevini na sjevernoj točci Srijema, na litici Fruške Gore uz sam Dunav posvetio još tri izdanja, pokraj novog, koje čitatelje jednostavnim, prijemčivim jezikom uvodi u neka nova, još neistražena područja Tvrđave, koja se prostire na nevjerojatnih 112 hektara površine. Na preko stotinu stranica na kojima se prepliću poznato s nepoznatim, znanstveno s alternativnim, objašnjivo s mističnim, pisac knjige »upire prstom« u skrivene dijelove Tvrđave, koji kada su pronađeni i sklopljeni čine novu cjelinu, na prvi pogled nevidljivu. Kombinacija autorovih zapažanja i ideja potkrijepljenih znanstvenim radovima prethodnih istraživača Tvrđave i autentičnim dokumentima, ilustriranih fotografijama u koloru, crtežima i ilustracijama, te dopunjenim zemljopisnim kartama – vodičima, knjiga »Petrovaradinska tvrđava – kozmički labirint otkrića« svojevrsni je vodič kroz ovo primarno fortifikacijsko zdanje koje je danas mjesto za uživatelje prirode, smiraja dana i panorame grada preko rijeke, ali i više od toga, o čemu nas izvještava autor u novoj knjizi. 
NOV POGLED NA STARO: »Tek sam zašao u peto desetljeće istraživačkoga rada na proučavanju Tvrđave i njezinog podzemlja«, kaže Milković, poručujući tako poštovateljima i ljubiteljima ovog zdanja kako ono još uvijek krije tajne koje tek treba otkriti. Da Tvrđava nije samo to što je očigledno pokazuju skriveni od očiju promatrača znaci, putokazi i simboli, kako u podzemlju tako i nadzemlju, koje ovaj avanturist, istraživač i inovator dugogodišnjim, upornim i sustavnim istraživanjima otkriva i čitateljima prezentira sasvim novu dimenziju Tvrđave, koja će skeptike nasmijati, a one koji vjeruju ohrabriti u nastavljanju osobnih istraživačkih avantura. Po stajalištu autora, činjenice idu u prilog tezi da se tijekom izgradnje Petrovaradinske tvrđave nije razmišljalo čisto vojnički već da postoje i astronomske podudarnosti koje on vidi u tri križa u smjeru sjever-jug na Petrovaradinskoj tvrđavi (u zimskom razdoblju zvijezda Sirijus, malteški križ iz podzemlja, sedam kamenih kugli u formi križa na Inoćentijevom bastionu, križ na zvoniku crkve sv. Jurja i sazviježđa u blizini polarne zvijezde nalaze se u specifičnoj liniji), kao što iste astronomske podudarnosti postoje i kod egipatskih piramida ili kružnih kamenih građevina iz pretpovijesti Engleske. Pokraj toga, autor navodi još razloga koji Tvrđavu svrstavaju u red građevina - svjetskih čuda. »Piramide u Egiptu, Stonehedge u Engleskoj i ostale građevine koje se nazivaju ‘svjetskim čudima’ izgrađene su jer se vjerovalo u takvu mogućnost, pa tako prkose postulatima i dogmi sadašnjih zakona fizike«, što, smatra autor, krasi i Tvrđavu budući da je zidana u razdoblju od 1692. do 1780. godine, bez suvremenih tehnoloških alata. 
RJEČNIK POJMOVA: Glasija, bedem, barbeta, bastion, šanac, kofr, Kuhorn Meno, kula, samo su neki od pojmova kojima se imenuju dijelovi Tvrđave, a čije značenje i genezu navodi autor u vidu rječnika ilustriranog zemljopisnim kartama i crtežima kako bi ih čitatelj potom bolje prepoznavao tijekom šetnje po Tvrđavi. Pogotovu, ističe autor, ovakva vrsta vodiča potrebna je onim posjetiteljima Tvrđave koji je ne poznaju i koji se često gube u prostranim, isprepletanim »ulicama« ove građevine. Kao veliki turistički potencijal koji Tvrđava krije, autor navodi samo neke prijedloge koji bi poboljšali, osvježili  i oplemenili turističku ponudu Gibraltara na Dunavu. Među ostalima, navodi Alternativnu vodičku službu, koja bi turiste vodila neslužbenim podzemnim galerijama u svojevrsne avanture, koje se i sada organiziraju za one koje bi da iskuse uzbuđenje i adrenalin, te izgradnju eko-kuće, art galerije ili alternativnog muzeja.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika