Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prelo za čuti i vidjeti

Na Književnom prelu, održanom u četvrtak 15. veljače, u do posljednjeg četvornog metra popunjenoj Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo«, predstavljena je likovno-poetska knjiga »Disnotor i prelo« autorice stihova Nedeljke A. Šarčević i ilustratorice Cilike Dulić. Riječ je o najnovijem naslovu u nakladi Hrvatske čitaonice iz Subotice, namijenjenom ponajprije djeci, koji kroz 45 strofa i 15 slika opisuje dva važna događaja iz salašarskoga života u pokladno vrijeme godine. 
Govoreći o likovnom aspektu knjige koja, po njezinim riječima, predstavlja zanimljiv spoj stihova i slike, povjesničarka umjetnosti Olga Šram je, među ostalim, istaknula kako tema ove knjige ilustratorici nije bila nametnuta, već joj je nešto blisko, što, kako je naglasila, dobro poznaje. »Zadanu temu Cilika Dulić obradila je u maniri koja joj je svojstvena od 1970. godine na ovamo. Mali format omogućio joj je kompoziciju uspostaviti bez nasilja i trikova, a na slikama dominira bijelo-sivi kolorit«, rekla je Olga Šram, naglasivši kako knjiga u cjelokupnom stvaralaštvu obje autorice predstavlja bitan segment.
O vrijednosti knjige i razlozima njezina tiskanja, u ime nakladnika govorila je ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković. »Knjiga je značajna iz tri razloga: ponajprije ona čuva ikavicu, najstariji hrvatski dijalekt, kao drugo posjeduje slike izrađene namjenski za ovu knjigu, i kao treće, od zaborava čuva jedan tradicijski običaj«, rekla je Čelikovićeva.
Publici su se obratile i autorice ovog likovno-poetskog ostvarenja, koje su se u svojim izlaganjima osvrnule na proces nastanka knjige. Kako je istaknula autorica stihova Nedeljka Šarčević, knjiga je napisana još prije 25 godina, a inspirirana je pričama njezinog pokojnog supruga koji je u djetinjstvu živio na salašu.
Program večeri upotpunjen je stihovima knjige »Disnotor i prelo« koje su kazivali recitatori Hrvatske čitaonice, te nastupom folkloraca i tamburaškog orkestra HKC »Bunjevačko kolo«.
Književno prelo, kao nova manifestacija u nizu pokladnih događanja, bit će, kako se moglo čuti, organizirana i iduće godine, a predstavljat će prigodu da se, među ostalim, predstave literarna i ina ostvarenja vezana za svetkovinu prela
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika