Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U potrazi za šokačkim suvenirom

Valentinovo, blagdan svih zaljubljenih, Šokačka grana iz Osijeka proslavila je na originalan način, tematskom izložbom starih šokačkih ručnih radova i divanom, kako polazeći od tog izvornog šokačkog umjetničkog djela, doći do prepoznatljivog suvenira a ipak karakterističnog za urbane Šokce u Osijeku i okolici, ili bolje rečeno u čitavoj Slavoniji i Baranji. A na okolnim stolovima bilo je prekrasnih ručnih radova, od šlinge i veza, do hekleraja, neca i zlatoveza. I motivi su različiti, od sela do sela, od područja do područja, a baš u tome je bogatstvo šokačke tradicije, baštine i običaja.
»U okviru projekta ‚Šokački suveniri‘, a kako se mi redovito okupljamo srijedom, evo poklopilo se da smo se našli baš za spomendan sv. Valentina, organizirali ovu radionicu i pozvali sve koji su zainteresirani za izvorni ručni rad, koji se diljem Šokadije njegovao stotinama godina i prenosio s koljena na koljeno«, rekla je predsjednica Šokačke grane mr. Vera Erl. »Želja nam je da ovi izloženi radovi naših Šokica i Šokaca budu poticaj pri kreiranju našeg novog šokačkog suvenira, da za ovaj način rada zainteresiramo i nove članove, posebice mlade, jer to je zaloga da tradicija i baština neće pasti u zaborav«, dodala je ona.
RADIONICE SRIJEDOM: Kao i svim dosadašnjim aktivnostima, u Šokačkoj grani krenuli su od samoga starta ozbiljno i odgovorno, jer ovaj projekt dobrim dijelom financira i Grad Osijek, pa je tako kao stručni konzultant angažirana prof. Vlasta Šabić, etnologinja u Muzeju Slavonije u Osijeka, a voditeljica projekta je dizajnerica mr. Jelena Havelka iz tvrtke »Wohum«, za koju treba reći da je dizajnirala misno ruho za papu Ivana Pavla II., prigodom njegovog posljednjeg posjeta Osijeku. Radionice će raditi svake srijede tijekom korizme a zlatovez će voditi Matija Jukić i Dubravka Radovanović, šlinganje Marija Šajfar, necanje Ljubica Domačinović, heklanje Manda Marukić, oslikavanje predmeta Vesna Dorušak i Štefica Stević, šaranje jaja voskom Ljubica Pilipović i Anica Dragić  te štrikanje gombica Katica Matasović.
Kako sama riječ kaže, na radionicama će se raditi ručni radovi, ali i divaniti o šokačkoj baštini i običajima, a Šokice su uvijek uz ručni rad i pjevale, a da ni ovaj šokački susret nije prošao bez pjesme, svjedoči nazočnost i muške pjevačke skupine Šokci, ženske pjevačke skupine Šokice i tamburaškog sastava Šokačka duša, a kako nijedan šokački susret ne može proći bez slasnog zalogaja i dobrog vina, i za taj dio su se pobrinuli naši Šokci i Šokice, pa je ovaj prvi projektni skup Šokačke grane više podsjećao na pokladno Šokačko sijelo.
DOJMOVI VODITELJICE: »Prvi puta sam na Šokačkoj grani«, ushićena je Jelena Havelka, »i doista sam oduševljena. I brojem i kakvoćom, a ova ljepota poslagana po stolovima, od ručnoga rada do gastronomije, ta valjda nitko nema to što Šokci imaju. Nije da se hvalim, ali i ja sam Šokica po maminoj liniji. Moja je baka rodom iz Antina, najljepšeg šokačkog sela na svijetu, a kada je pošla u gimnaziju u Osijek, tu je i ostala, udala se, djecu izrodila, a danas uživa u mirovini i unucima. I moja je baka ‚urbana šokica‘, među rijetkima iz njene generacije komunicira mobilnim telefonom, pa s njim i fotografira rijetke trenutke za uspomenu.«
Jelena je završila studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a magistrirala je u Londonu, prošle godine. U okviru međunarodne razmjene studenata boravila je u Valenciji u Španjolskoj, tečno govori engleski, španjolski i talijanski. Bavi se i scenografijom, a hobi su joj kreiranje i izrada odjeće i sport.Radila je u OŠ Frana Krste Frankopana u Osijeku kao profesor likovne kulture, a potom u »Themelia«, kao dizajner i komercijalist, a danas radi u »Wohum«-u, kao dizajner-projektant, a značajnija su joj dostignuća projekt interijera u novome Hotelu Osijek, privatne stomatološke ordinacije Siber, scenografija Multimedijalnog centra Slavija za doček Nove godine u Osijeku, Izložba fotografija na Osječkom ljetu kulture i dizajniranje odjeće za Svetoga oca i sve svećenike prigodom posjeta pape Ivana Pavla II. Osijeku.
»Oprostite, ali još uvijek ne mogu reći što je to što će biti presudno za Šokački suvenir, ali ono što sam večeras vidjela, veličanstveno je, i svakako će imati utjecaja. Tijekom radionica svake naredne srijede, iskristalizirat će se neki detalji, sve ove Šokice su divne, a i Šokci, bogami. Vjerujem da ćemo na kraju projekta imati ono čime ćemo biti zadovoljni i mi Šokci, a i Grad Osijek, koji financira ovaj naš projekt«, rekla je Jelena Havelka.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika