Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Web stranica za talijanske investitore

»Ova web stranica je predstavljena u Italiji i već smo dobili upit jednog talijanskog poduzetnika. Znači da je stranica posjećena i vrijedilo bi staviti podatke da budu dostupni«, kaže Maja Milodanović, zadužena za međunarodnu suradnju u Uredu za lokalni ekonomski razvoj. 
Na inicijativu regije Emilia Romagna i uz potporu programa Interreg IIIA Adriatic Cross Border, osnovana je nova web stranica (www.balkansontheweb.net) na kojoj svoja poduzeća, kompanije i poslovne programe mogu predstaviti i subotički gospodarstvenici. Ciljna skupina ovog projekta su prije svega potencijalni investitori ili partneri u Italiji, a mogućnost da se predstave na web stranici imaju gospodarstvenici iz tri grada Srbije (Subotica, Niš, Kragujevac) i Bosne i Hercegovine (Prijedor, Zavidovići, Mostar). Web stranica je pokrenuta radi ostvarivanja više razine podrške i uspostavljanja poslovne suradnje iz četiri gospodarska područja: poljoprivrede, građevinarstva, metalne industrije i turizma. Zanimljivo je, međutim, da subotički gospodarstvenici nisu zainteresirani za ovakvu vrstu promidžbe.
»Na općinskoj web stranici smo najprije stavili poziv poduzetnicima da se jave sa svojim prezentacijama, a poslije smo još dva puta poslali po 30 upitnika na adrese poduzeća. Međutim, nitko se od njih nije javio. Ne znamo što je tomu razlog. Kada smo ih kontaktirali telefonom ipak su smatrali da je to dobra ideja. No, možda su nezainteresirani jer ne vjeruju u takvu vrstu marketinga. Ova web stranica je predstavljena u Italiji i već smo dobili upit jednog talijanskog poduzetnika. Znači da je stranica posjećena i vrijedilo bi staviti podatke da budu dostupni«, kaže Maja Milodanović, zadužena za međunarodnu suradnju u Uredu za lokalni ekonomski razvoj. 
Ona ističe da ovaj Ured želi promovirati lokalno gospodarstvo i pokušava uspostaviti bolju komunikaciju, ali za to je potrebna i suradnja lokalnih poduzetnika.
Inače, regija Emilia Romagna jedna je od najrazvijenijih regija u Italiji, u svom sastavu ima 341 općinu, a glavni grad je Bologna. Najznačajnija privredna grana u regiji je poljoprivreda, s naglaskom na žitarice, krumpir, kukuruz, rajčice i crveni luk, te razne vrste voća. Uzgoj svinja i stoke je također vrlo razvijen. U regiji je posebno razvijena prehrambena i automobilska industrija, te turizam. 
Subotičke tvrtke koje žele prezentirati informacije o svom poduzeću, profil poduzeća ili projekt za koji traže partnere mogu se obratiti Uredu lokalnog ekonomskog razvoja ler@subotica.co.yu ili telefonom 626-874.                                                                                     
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika