Arhiv tekstova Arhiv tekstova

T(V)JEDNIK

I. slučaj direktora Kazališta mladih u Novom Sadu, stanovitog Tomislava Kneževića iz tvrde struje DSS uz »debelu« kao batina podršku još tvrđe struje SRS, bit  će riješen na Skupštini Vojvodine 15. veljače, valjda zauvijek. Dotični je direktor potpuno zakočio rad kazališta »dječje radosti«, glumci mjesecima štrajkaju i traže zarađene plaće od pola godine, a djeca su ostala bez »Snjeguljice«, »Mačka u čizmama«, »Pepeljuge« i svih igranih i lutkarskih komada u »svojem« kazalištu sagrađenom još 1921. godine kao najstarijem kazalištu za djecu u cijeloj tadanjoj Jugoslaviji - zgrada slična našem Dječjem kazalištu u Subotici (isti stil gradnje). Čak je i gradonačelnica Maja Gojković tražila još u proljeće prošle godine smjenu tog opakog direktora Tomislava Kneževića - ali taj je imao stvarno »jaka leđa«, tvrdu struju SRS koja nije niti dozvolila da se to stavi na dnevni red Novosadske Skupštine. Konačno prije nekog tjedna došlo je do »klimaksa« kada su se glumci zabarikadirali u svoje kazalište u kojem djeca željno čekaju predstave, a Knežević je poslao petnaestak tipova u crnom s »fantomkama« na glavi da »naprave red« pa su izbatinali glumce koji nisu uspjeli pobjeći, jednom glumcu slomili su batinom vratni pršljen i dvojicu još ozlijedili s »lakim« povredama, što kaže policija, ali ne dao vam Bog te lake povrede! To je prekardašilo sve mjere, ova predstava »Ali-Babe i 40 hajduka«, u prijenosnom znače­nju, digla se sva čaršija i Skupština na noge, jer su osjetili fašizam kojem mogu sutra biti svi izloženi i zakazano je razrješenje Tomislava Kneževića nakon što su se digle sve prodemokratske struje u gradskom parlamentu i zakazale zasjedanje o smjeni koju će izglasati! Ovo je bio eklatantni primjer rađanja fašizma, radikali su se sami otkrili da su »fantomke« njihovi udarni odred - pa sad vidite što to znači, kada je riječ samo o jednom dječjem kazalištu, gdje su djeca mjesecima uskraćena za svoju maštu, za svoju radost i malu sreću - nježne dječje duše koje ne znaju zašto ne mogu mjesecima vidjeti svoje junake, igrane i lutke. To je veliki grijeh i svi moramo reći: NO PASSARAN jer vidimo da nositelji slike svog vođe iz Haaga na reveru znaju dobro što je »više od igre«. Na redu je formalno zasjedanje Novosadske Skupštine - inače tip svemoćnog direktora je dogovorno već smijenjen, jer kad se radi o djeci i pritisak javnosti je bio ogroman. Hvala Bogu!
 
U subotičkoj općinskoj skupštini posljednja redovita sjednica postala je pravi »cirkus komedi« s galimatijasom govora vijećnika na četvrtom jeziku (bez prevoditelja za sada!), od kada su dva cije­njena vijećnika  počeli govoriti u skupštini na »čistom bunjevačkom«, ne shvaćajući da je ipak nemoguće na dijalektu hrvatskog jezika starom bog zna koliko stotina godina (i podvarijanti Senj-Lika-Baja-Sombor-Subotica itd.) uporabljivati suvremenu političku leksiku, jer je tada  nije bilo!  Tako dolazi do komičnih scena - započinje se na »čistom
bunjevačkom« (?) a »svršava« na čistom srpskom književnom jeziku, tak-normalno, po tim odbornicima BNV-a, koji se inače »ne skidaju« s TV i mikrofona općinskog, o bilo kojoj točki dnevnog reda da se radi, oni su univerzalni geniji za sve (s naročito ništa!). U biti predsjedniku BNV jedini je problem kako zadržati svoj mandat u Pokrajinskoj skupštini sa 80.000 – l00.000 - mjesečno do sljedećih jesenskih ili zimskih izbora
a ujedno uzeti obećani mandat Borisa Tadića za manjine u Republičkoj skupštini, pa kako mu bilo! Ali izgleda da je »gazda« DS to drukčije zamislio, i da će sve manjine u Vojvodini izuzev Mađara (imaju svoje poslanike) zastupati jedan poslanik. Jedno su predizborna obećanja, a drugo surova stvarnost gospodine »čisti Bunjevac« - pa će vjerojatno Boris zbog barem nekakve protuteže Hrvatskom saboru, izabrati Petra Kuntića, Hrvata, da bude taj jedan poslanik manjina Vojvodine u Republičkom parlamentu. Pogotovu jer su se neki eminentni predstavnici »starih« manjina plasirali preko nekih drugih stranaka već u skupštinu!
A onaj predsjednik Pokrajinskog odbora za manjine iz BNV koji tako lipo započinje na bunjevačkom a »svršava na srpskom« triba još vježbati »čisti bunjevački« od kolege »gusara« iz Kera, »pravi, čisti bunjevački«.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika