Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Užitak otkrivanja teatra

Hrvatska matica iseljenika suorganizator je tradicionalne manifestacije pod nazivom Dani hrvatskoga pučkoga teatra koja se već trinaesti put za redom održava u Hercegovcu. Ovogodišnji sudionici, kazališni amateri iz Vojvodine, Mađarske, Austrije i domaćini iz Pučke scene Hrvatske čitaonice družit će se »na daskama koje život znače« od 23. do 25. veljače. Okupljanje zaljub-ljenika u kazalište i materinsku riječ, izgovorenu obično na nekom od dijalekata koji Hrvati u Subotici, Petrovu Selu u Mađarskoj, austrijskome Klimpuhu brižno njeguju i prenose novim naraštajima, ove godine se održava zahvaljujući organizaciji Hrvatske čitaonice u Hercegovcu i pokroviteljstvu Ministarstva kulture RH, Županije bjelovarsko-bilogorske i Općine Hercegovac. 
SUDIONICI DANA: Domaćini će pod krovom Češkoga doma u Hercegovcu ponovno ugostiti glumce, autore i redatelje okupljene u Hrvatskoj čitaonici, HKC »Bunjevačko kolo«, Igrokazačkome društvu i Naobrazbenome djelu Klimpuške fare, a oni će zauzvrat pokazati kako umjetnost, kao ni domoljub-lje, ne poznaje granice. Publika koja je i dosad ostala vjerna Danima i ove godine moći će uživati u predstavama koje su s ljubavlju uvježbavali, pisali i postavljali na scenu ovi vrijedni amateri. Dvije predstave iz Subotice i po jedna iz Mađarske i Austrije potvrđuje nastavak kontinuiranoga bavljenja kazalištem. To u sredinama u kojima nastaju izvanredne predstave, kao što vidimo, prije svega zahvaljujući velikome trudu i entuzijazmu pojedinaca, i izvan svjetskih metropola, trendova i uzora i nije nedostatak. Štoviše, to se pokazalo njihovom velikom prednošću. Interes i sustavna briga za poticanje amaterizama u njihovim domicilnim sredinama daje sjajne rezultate i ovdje, kada je o pripadnicima manjina riječ, u staroj im domovini Hrvatskoj. O vrijednostima događanja kazališta u Hercegovcu, o mnogim novim djelima izniklim upravo na Danima, o piscima i glumcima koji su na njima našli sebe, ili obrnuto već se pisalo. 
DJELA RENOMIRANIH PI-SACA: Na Danima hrvatskoga pučkoga teatra sada sudjeluju i djela renomiranih pisaca, uz klasike poput J. S. Popovića, I. B. Mažuranić i dr., kao što je primjerice Fadil Hadžić. Predstave u režiji Ivana Bratkovića, Ninoslava Šćepanovića, Ane Škrapić, dr. Štefana Geošića zalog su kvalitetne i dobre izvedbe koju publika redovito nagrađuje iskrenim i dugotrajnim pljeskom. Ovogodišnja uprizorenja Hadžićeva »Ljubavnog ultimatuma starog gospodina«, Sterijine »Ženidbe i udadbe«, Mažuraničkina »Sunca djevera i Neve Nevičice«, »Pansiona Scholler« C.W. Jakobyja i »Razgleda« G. Philipa obećavaju obilje dobre zabave i još više nezaboravnoga međusobnoga druženja kazalištaraca. Hrvatski baštinski horizonti postaju time bogatiji su za još jedan domovinski susret, za uspješni kontinuitet očuvanja hrvatske jezične i kulturne samobitnosti, za užitak u otkrivanju teatra u nama i oko nas, jer sudjelovati u pučkome znači dijeliti iskrenost, prostodušnost, želju za životom svoga naroda. Postati i biti vrijednim i neizostavnim dijelom svoga naroda u domovini Hrvatskoj neka ostane trajni osjećaj svakoga sudionika Dana hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu. Danas i ubuduće. Festival u Hercegovcu obogatit će i predstavljanje knjige Stjepana i Nikoline Banas »Povjesnica Hrvatske čitaonice od 1920 .- 2005.«.            
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika