Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nagrada pjesniku Mili Stojiću

Ovogodišnja pjesnička nagrada Goranov vijenac bit će dodijeljena pjesniku Mili Stojiću za ukupan doprinos hrvatskoj pjesničkoj umjetnosti na svečanosti u Lukovdolu, 21. ožujka. Odluku o tome donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu Krešimir Bagić, Miroslav Mićanović, Nikica Petrak, Adriana Škunca i Tvrtko Vuković, izvijestio je Branko Čegec, predsjednik Goranova proljeća, tradicionalne manifestacije koja se ove godine održava 44. put. 
U sklopu Goranova proljeća dodjeljuje se i nagrada Goran za mlade pjesnike, koja je pripala pjesnikinji Mariji Andrijašević za rukopis »dedukcija, dedukcija, moj watsone (trilogija)«.    
U obrazloženju nagrade napominje se kako je Goranov vijenac dodijeljen Mili Stojiću (1955.) za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu, autoru jednoga od najprovokativnijih i najzanimljivijih opusa suvremenoga hrvatskog i bosanskohercegovačkog pjesništva.
»Riječ je o pjesniku koji se iznova hvata u koštac s vječnim temama poput života, ljubavi, mira, radosti, sna«, navodi se i dodaje kako te teme obično bivaju obrađene tako da ih se sučeli s njihovim suprotnostima - smrću, mržnjom, ratom, tugom, stvarnošću.
Stručno povjerenstvo napominje kako je njegov opus mjesto humanizacije, provokacije i prijepora dvaju literarnih konteksta, ali i točka iz koje iznova može početi komunikacija među njima.
U obrazloženju nagrade Goran napominje se kako je Marija Andrijašević pohvaljena na prošlom natječaju te da se njezino pjesništvo oslanja na američku »ispovjednu« školu poezije koja je dokumentirala osobne patnje i traume.
Nagradu Goranov vijenac lani je dobila Andriana Škunca, a nagradu Goran za mlade pjesnik Branislav Oblučar. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika