Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Večer za pamćenje

Kulturno prosvjetna zajednica Hrvata »Šokadija« iz Sonte organizirala je u nedjelju, 11. veljače, književno-filmsku večer. U vjeronaučnoj dvorani župnoga doma u Sonti okupilo se pedesetak ljubitelja pisane riječi i filma. Agilna voditeljica »Hrvatske čitaonice« iz Subotice  Katarina Čeliković, predsjednik HAD-a Dujo Runje, pjesnikinja i slikarica Nedeljka Šarčević, filmski redatelj Rajko Ljubič, »tehnička potpora« mr. Ervin Čeliković i pjesnik Josip Dumendžić Meštar, predstavili su se nazočnima. 
Na samom početku goste je pravom domaćinskom besjedom, kako sam kaže »iz srca, a ne sa papira«, pozdravio predsjednik »Šokadije« prof. Zvonko Tadijan. Ukratko ih je upoznao s djelovanjem ove  Zajednice, te izrazio veliko zadovoljstvo što »ove večeri radimo nešto novo, nešto što će jako pridonijeti nastojanjima da očuvamo tradicije naših predaka, prije svega našu prekrasnu ikavicu, po kojoj nas mnogi prepoznaju«. 
Sonćanka Ruža Silađev pozdravila je goste svojim stihovima dobrodošlice, da bi potom riječ preuzela  Katarina Čeliković, koja je odmah napomenula da će ono što slijedi, prije biti književno prelo, nego bilo što drugo.
PREDSTAVLJANJE ČITAONICE: Odista, toplina izrečenoga i cjelovito ozračje najprije je podsjećalo na obiteljsko druženje. Čelikovićeva je predstavila Hrvatsku čitaonicu i njezino djelovanje, uz poziv pučkim pjesnicima iz Sonte, kojih zasigurno ima veći broj, da se aktivno uključe u projekte poput »Lire naive«, »Dana Balinta Vujkova« i ostale koje će ova ustanova ubuduće raditi. Riječi koje je izgovorio Dujo Runje, riječi o jeziku, kao znaku da postojimo i da smo opstali, dirnule su duše nazočnih, duše ljudi koji u većini nisu vični govoru književnoga oblika materinjega jezika, ali su uspjeli do danas uščuvati cvrkutavu šokačku ikavicu, lokalni dijalekt svojih pradjedova. Nedeljka Šarčević je predstavila svoju novu knjigu »Disnotor i prelo«, ali, inspirirana prisustvom djece, pročitala je dio stihova iz zbirke »Što bi bilo kad bi bilo«. Izuzetno toplim pozdravom dočekan je najveći živi pjesnik bačke Šokadije, Bođanac Josip Dumendžić Meštar. Nije potreban drugi komentar, osim riječi vlč. Željka Augustinova: »Naš svijet, naš mentalitet«. 
PROJEKCIJA FILMA: Poslj-ednji dio večeri bio je posvećen projekciji filma Rajka Ljubiča »Jeka mog ditinjstva«, uz riječ autora. Najbolji opis doživljenoga jeste slika viđena u vrijeme paljenja svjetla nakon projekcije. Sanjarski pogledi većine prisutnih, uz bljesak poneke suze, govorili su više od sviju riječi na ovom svijetu. Na koncu, Čelikovićeva je Tadijanu uručila knjige, dar Hrvatske matice iseljenika i »Hrvatske čitaonice«, za koje je izrazila uvjerenje da će poslužiti za utemeljenje buduće »Šokadijine« knjižnice. Večer je završena malim domjenkom, uz puno razgovora i svirku tamburaškoga orkestra »Tandora« iz Sonte. U sklopu književne večeri postavljena je i izložba slika članova likovnoga odjela Zajednice Stipana Lukića i rodom Sonćanke, danas žiteljke Hvara, Ane Tudor. 
DOJMOVI PREDSTAVNIKA UDRUGA: »Ove večeri ‘Šokadija’ se pokazala jako dobrim domaćinom. Nikada do sada nismo vidjeli toliko zanimanja niti za knjige, niti za film kojega smo donijeli. Jednostavno se dala osjetiti posebna komunikacija među nama, posebna toplina, to bi nam morao biti jasan signal da treba češće ići među ljude, da našu suradnju moramo podići na jednu višu razinu.«, kaže za HR Katarina Čeliković. 
Zadovoljstvo s ishodom ove večeri s gostima dijele i domaćini. »Već od početaka svojega djelovanja ‘Šokadija’ je pokazala da nije samo folklorna družina, nego kulturno prosvjetna zajednica. Ova književna večer upravo svjedoči o raznovrsnosti našega djelovanja. Izuzetno sam zadovoljan i pokazanim od strane naših gostiju i posjećenošću. Raduje me da se spontano rodila i ideja o formiranju literarnoga odjela, podržavam ju u punoj mjeri, jer dok pišemo, dok objavljujemo, dotle i postojimo. Ono što iza nas ostaje, bit će ti pisani radovi, naša knjiga, naša ‘rič’ i mi u Zajednicu moramo privući ljude koji su nadareni i usmjeriti ih u očuvanje naše kulturne baštine tragom pisane riječi«, kaže za HR Zvonko Tadijan.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika