Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Etnografska zbirka Bunjevci« u srpnju u Subotici

Na inicijativu lokalnih samouprava dvaju gradova - Senja i Subotice, u drugoj polovici srpnja i prvoj polovici kolovoza u izložbenom prostoru subotičkog Gradskog muzeja gostovat će izložba »Etnografska zbirka Bunjevci« Gradskog muzeja Senj. U tom povodu početkom mjeseca u Senju su boravili predstavnici Gradskog muzeja iz Subotice - viši kustos, povjesničar Mirko Grlica, kustosica, povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković i tajnik Svetislav Milanković, te generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš. 
»S ravnateljicom Gradskog muzeja Senj, prof. Blaženkom Ljubović, ovom je prigodom razgovarano o detaljima realizacije gostovanja, o odabiru predmeta izložbe i drugim organizacijskim pitanjima, a razmijenjene su i publikacije dvaju muzeja«, kaže jedan od članova izaslanstva Svetislav Milanković, dodajući kako je delegaciju primio i gradonačelnik Senja prof. Darko Nekić. 
Inače, riječ je o stalnoj izložbi koja je u Gradskom muzeja Senja postavljena 20. travnja prošle godine. Spomenuti muzej realizirao je izložbu uz stručnu pomoć Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Konzervatorskog odjela u Rijeci i Etnografskog muzeja Istre iz Pazina, a uz financijsku pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ličko senjske županije i Grada Senja. 
»Izložba je povijesno-etnografskog tipa i govori o vremenu migracije i rasprostranjenosti Bunjevaca u zaleđu Senja te prikazuje njihov nekadašnji život. Izložba je korisna budući da ovdje u Subotici malo poznajemo povijesne činjenice o jednom od ogranaka ove hrvatske etničke skupine na tom prostoru«, objašnjava Ljubica Vuković.
Inače, kako ističu naši sugovornici, veliku pomoć u kontaktiranju s muzejom u Senju i realizaciji izložbe pružio je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici. Glede gostovanja izložbe u Subotici najveći dio sredstava, prema njihovim riječima, osigurat će Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Općina Subotica i Gradski muzej Subotica.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika