Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dar Monoštoru

Nakon uspješno završene sezone nastupa u prethodnoj godini, Kulturno umjetničko društvo Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora je za početak ove godine imalo posebnu želju svoj program predstaviti i domaćoj publici, u vidu koncerta pod nazivom »Bodrog poklanja Monoštoru«. Riječ o je o njihovom prvom godišnjem koncertu, koji bi, kako se planira, ubuduće trebao prerasti u tradiciju.
Na početku koncerta, koji je održan u velikoj dvorani Doma kulture, nazočne je pozdravila predsjednica KUDH »Bodrog« Marija Turkalj. U svom obraćanju ona je podsjetila na osnivače KUDH-a 2001. godine na čelu s Adamom Periškićem, kao i na prethodni saziv uprave na čelu sa predsjednikom Stipanom Šimunovom, koji su, kako je naglasila, zaslužni za uspješni razvoj »Bodroga«. Od osnivanja do danas »Bodrog« je nastupao 157 puta, među kojima se ističu nastupi na 37. BEMUS-a i na 39. međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. »Ovaj koncert poklanjamo vama, dragi naši, vama koji niste imali priliku vidjeti na jednom mjestu, sve što smo igrali i pjevali raznim prigodama«, rekla je Marija Turkalj.
BOGAT PROGRAM: Program koncerta sadržao je šokačke narodne običaje »Kraljice«, »Igranku«, »Veče na ćošku«, »Risaru« i splet šokačkih igara koji su na raznim nastupima naišli na odobravanje gledatelja i stručnih ocjenjivača, kao veliko izvorno blago Šokaca u Bačkom Monoštoru. Pokraj nastupa »Bodroga« dio programa pripao je i Aniti Đipanov koja je recitirala pjesmu »Moje voljeno selo« Katice Pašić, ali i pjesnicima Adamu Bešlinu Novi i Antunu Kovaču.
Velike simpatije pobrali su najmlađi, koji su se predstavili u reviji narodnih nošnji, šokačkih i mađarskih, i time pokazali kako njegovanje tradicije u Bačkom Monoštoru ima svoju svijetlu budućnost. Ovaj dio programa uz stručne komentare i objašnjenje dijelova nošnje vodila je Ivanka Kusturin. Najljepše nošnje i najljepše manekene proglasio je stručni žiri: prvo mjesto pripalo je Loreti Kovač u šokačkoj narodnoj nošnji, drugo Ani Antalović u mađarskoj narodnoj nošnji, dok je treće mjesto zauzela Majda Kusturin, također u šokačkoj nošnji. 
KOLAŽ PJESAMA: Tamburaški sastav »Zlatni zvuci« iz Sombora je u središnjem dijelu koncerta oduševio publiku, a u nastupu su im se pridružile Anita Đipanov i Svetlana Patarić iz Bačkog Monoštora. Ada Periškić – Bican i Stipan Ivakić također su dali svoj pečat večeri izvedbom starogradskih pjesama. Za sam kraj pjevačka skupina KUDH »Bodrog« izvela je stare šokačke pjesme »Sirota sam«, »Dukatići zveče more«, kao i svojevrsnu himnu Društva »Naši stari«.
Bila je ovo večer koja će se pamtiti, jer je odista malo prigoda u kojima se u Monoštoru može vidjeti sveukupni programski opus »Bodroga«, a također i onih prigoda u kojima svi koji njeguju šokačku tradiciju mogu imati svoj dio večeri. Komentari posjetitelja bili su izuzetno pozitivni, a mnogi od njih su iskazali želju da se ovakvi koncerti organiziraju češće, jer je i to jedan od načina da se mladi privuku KUDH-a, ali i da se svi mještani upoznaju s ljepotom običaja koji se u »Bodrogu« još uvijek njeguju.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika