Arhiv tekstova Arhiv tekstova

POGLED U BUDUĆNOST

POGLED U BUDUĆNOST
 
»U mnogo intervjua, još dok je bila Jugoslavija, žalio sam se da televizija nikada prva ne objavljuje dolazak nekog novog proizvoda, usluge ili ideje«, kaže urednik na HTV-u Goran Milić za Jutarnji list. »Je li u Dnevniku objavljeno da je prvi PC ušao u zemlju? Prvi mobitel? Otvorena prva videoteka? Prvi bankomat? Prvi portal? Prvi privatni hotel s pet zvjezdica? Da možete na jednome mjestu za 20 minuta tehnički pregledati automobil, osigurati ga i registrirati, a prije smo za to uzimali dva dana neplaćenog godišnjeg? Mi to objavljujemo tek kad od tih stvari nastane proces koji obuhvaća velik broj ljudi, a ja sam za to da sve što je novo i što će nam bitno mijenjati život, postane vijest za Dnevnik. Mnogi to smatraju prikrivenom reklamom za poduzetnike. Ja to, pak, nazivam pogledom u budućnost.«
 
OVE GODINE S MANJE TREME
 
Iva Jerković, jedna od najpoznatijih hrvatskih manekenki koja će i ove godine tijekom trodnevnog festivala na Dori bodriti natjecatelje u green roomu, za Index.hr otkriva kako je prošle godine tijekom izravnog prijenosa imala tremu, no kako će se to ove godine promijeniti. 
Prošle joj se godine, kaže, događalo da pogrešno najavi ili izgovori neku riječ, no ove godine s više iskustva nastavlja dalje. Iva se, naime, u sličnoj ulozi protekle godine našla nekoliko puta, pa tako i na dodjeli Modnog Oscara, kada je na sličan način iz posebne prostorije izvještavala o potencijalnim dobitnicima.
»Prošle godine sam se pitala je li moguće da ja takvo nešto radim, bila sam jako ponosna i uzbuđena. Ali, ovaj put bit će manje treme, a i atmosfera će, nadam se, biti opuštenija«, kaže Iva, koja je nedavno iz HRT-a dobila poziv da nastupi kao suvoditeljica, što je, potaknuta lijepim iskustvima od prošle godine, objeručke prihvatila.
Uz Ivu, na Dori će ove godine nastupiti i Nikolina Pišek, Iva Šulentić, Barbara Štrbac, Duško Ćurlić i Mirko Fodor.
 
VEČERNJAKOV PEČAT OSOBI GODINE
 
Dok je spektakularni vatromet parao nebo nad Mostarom, u velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače na gala priredbi Večernjeg lista, uz holivudski prizor kiše konfeta i »oskarovski tuš« Zagrebačke filharmonije, glavni urednik izdanja za BiH Jozo Pavković dodijelio je Večernjakov pečat za osobu godine premijeru Republike Srpske Miloradu Dodiku. On je tu prestižnu nagradu, koja se već šestu godinu dodjeljuje najistaknutijim osobama u BiH, dobio zahvaljujući glasovima čitatelja.
Inače, piše Večernjak, u BiH se već govori o »fenomenu Dodik«, o njemu se jednako raspravlja i u domaćim medijima, ali i u europskom parlamentu. Hvaljen i osporavan, branjen i napadan, premijer manjeg BiH entiteta (kako to vole kazati u Sarajevu) jednostavno se nametnuo svojim robusnim i potpuno otvorenim stilom, samouvjerenim do krajnjih granica, načinom vladanja kojemu je teško naći pandana u državi kakve, inače, nigdje nema. I, za mnoge ostaje lebdjeti pitanje: tko je, zapravo, Milorad Dodik? Demokrat ili autokrat? Liberal ili radikal? 
 
ŽUTE BOMBE I ŽUTI PAKETIĆI
 
Na pitanje Glorie što misli o karikaturama koje izvrsno crta i misli li ih objaviti, najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić odgovara:
»O objavljivanju još ne razmišljam iako od malih nogu stalno nešto crtam. Najviše imam karikatura političkih poteza koje Amerikanci vuku po svijetu. Jedna od meni dražih odnosi se na događaje u Afganistanu 2003., kad su Amerikanci iz jedne skupine aviona bacali žute bombe, a iz drugih pakete humanitarne pomoći u istoj boji. Siroti ljudi pogibali su hvatajući bombe za koje su mislili da su paketi s hranom i lijekovima. Nacrtao sam Unclea Sama kako vozi avion iz kojega padaju bombe i darovi, pomiješano. To je vrlo simbolično jer Amerikanci na taj način ratuju. 
 
RAUL JE ROĐENI VOĐA
 
On kuha, ide na tržnicu, mijenja pelene, uspavljuje dijete, sprema mu kašice za ručak i igra se s njim dok je supruga na poslu. Zagrebački glumac Enes Vejzović (29) za mnoge je oličenje idealnog tate: sa suprugom, glumicom Bojanom Gregorić-Vejzović (35), ravnopravno se brine o desetomjesečnom sinčiću Raulu, ne dijeleći pritom poslove na muške i ženske. 
»Pa, u jednom trenutku, kad se Raul rađao, počeo sam skakati od uzbuđenja«, kaže za Gloriu Enes. »Liječnici su me htjeli izbaciti van jer su mislili da sam izvan sebe. Porođaj je tako fantastičan doživljaj da je neprepričljiv. I danas mi se često vrate te slike i sretan sam što sam tada bio uz Bojanu.« 
A sjeća se i trenutka kad mi je otkrila da je trudna. »Rekao sam joj: Bit će Ovan, što je dobro. Bit će rođeni vođa.«
 
MOJA PRVA LJUBAV
 
»Bio je moja prva velika ljubav. Nikad nisam bila na njegovom koncertu i nisam gajila iluzije da ćemo se upoznati. Bila sam tiha patnica i na meni se nije moglo primijetiti koliko sam zaljubljena. Nije mi bilo lako jer je cijela Hrvatska bila oblijepljena njegovim plakatima«, otkriva za TV voditeljica Ana Brdarić kako je u djetinjstvu ludovala za pjevačem Danijelom Popovićem, koji je krajem osamdesetih bio najveća zvijezda na prostorima bivše Jugoslavije. 
Voditeljica »Vijesti« na RTL Televiziji danas kaže kako je to bila pubertetska zaluđenost. 
»Slatko se nasmijem kad se sjetim toga, ali prve ljubavi moraju biti takve – tužne i nedostižne«, zaključuje za list 24 sata Ana.
 
ALKA I ZUHRA KUHAT ĆE 
LJUDE U LONCU
 
Alka Vuica i Zuhra kuhat će ljude u loncu, piše 24 sata. Alka je poziv dobila od producenta Gordana Memije prije desetak dana, a u međuvremenu je dobila i scenarij za snimanje epizodne uloge u humorističnoj seriji »Sex i selo«, koja će se prikazivati na TV Pinku u BiH.
»Ova epizoda serije snimat će se u Trpnju na Pelješcu, a pristala sam igrati jer me scenarij nasmijao do suza«, kaže Alka. »Osim toga, sviđa mi se ekipa s kojom ću se naći na setu. U ovoj epizodi nastupit će i Zlatan Zuhrić Zuhra. Radnja se zbiva na otoku do kojeg, nakon oluje, doplutaju brodolomci. Na obali ih dočeka iznenađenje – domoroci koji u velikom loncu kuhaju čovjeka. Brodolomci pomisle da su se iskrcali negdje u Africi, no ubrzo shvate da su uletjeli na filmski set«, prepričala je Alka, koja bi trebala igrati domorotkinju. 
Osim Alke, u ovoj seriji igra i Enis Bešlagić, s kojim je već bila na istom setu krajem prošle godine u Ljubljani, kad je također gostovala u seriji »Naša mala klinika« Branka Đurića Đure. 
 
ROMANOVA 
ROMANSA
 
Kako Index.hr doznaje iz izvora bliskih producentu TV serija Romanu Majetiću i manekenki Fani Stipković, njih se dvoje potajno viđaju već neko vrijeme, što je ujedno i glavni razlog učestalih svađa i krize koju zagrebački producent proživljava u vezi s glumicom Jelenom Veljačom, koja neobično nalikuje svojoj novoj suparnici. 
Producent AVA-e Roman Majetić i manekenka Fani Stipković navodno se viđaju od kraja prošle godine, tvrde izvori Indexa. Upoznali su se na jednom domjenku, nakon čega su uslijedili učestali telefonski razgovori koji su na kraju rezultirali navodnom romansom. Upravo je to razlog krize koju Majetić proživljava u vezi s glumicom Jelenom Veljačom, o čemu su mediji pisali prije nekoliko tjedana.
»Ovo mi je prvi glas, to mi zvuči kao jako dobra prvoaprilska šala. Osim toga, viđam se s drugim dečkom i to prije svega ne bi bilo u redu prema njemu. Ne, ne, ne i ne, to mi je kao da me spajaju sa Stipom Mesićem«, prokomentirala je Fani. 
 
NAJSKLADNIJI PAR U HRVATSKOJ
 
Pričalo se da je među njima gotovo, pisalo se o njegovim nevjerama i financijskim problemima, no ako je tijekom 9-godišnje veze Gorana Ivaniševića (35) i Tanje Dragović (29) i bilo takvih kriza, jedno im se ne može osporiti: nekadašnji teniski as i njegova životna družica najskladniji su par u Hrvatskoj – barem kad je riječ o odjevnim kombinacijama. Taj su svoj status potvrdili, piše Gloria, i na nedavno održanom PBZ Zagreb Indoors turniru. Goran, kao predsjednik njegova Organizacijskog odbora, u sedam se dana nije dvaput pojavio u istoj »toaleti«, a modni znalci nisu se mogli odlučiti u čemu je bolje izgledao – besprijekornom crnom odijelu (Yves Saint Laurent ili Dior), Guccijevom sakou od indigoplavog pliša, ili, pak, u puloverima od najfinijeg kašmira modne marke Dolce & Gabbana. 
Većina promatrača složila se da je Goran, što se elegancije tiče, prvi put zasjenio svoju djevojku Tanju, bivšu manekenku kojoj je savršen izgled dio svakodnevice. Ona je, pak, uz teniske terene zagrebačkog Doma sportova izgledala jednako glamurozno kao nekad na modnoj pisti, pokazujući kako se uz skupe modne marke kao što su Chloe i Lanvin može maštovito kombinirati odjeća iz velikih robnih kuća –Top Shop, Zara i H&M. Ipak, uz sav styling, Tanja se najpotpunije osjeća kad je uz nju njezin najljepši »privjesak« – četverogodišnja kćerkica Amber Maria. 
 
MISICA MEĐU POLITIČARIMA
 
Magistrica politologije Iva Mia Erak, koja je 2005. godine postala najljepša gospođa Hrvatske i postigla zapažen uspjeh na svjetskom izboru, danas je jedina misica u visokoj politici i kao glasnogovornica DC-a priprema se za borbu za ulazak u Hrvatski sabor. 
»Ne mislim da su misice glupe i lijepe. Žena treba spojiti sve u jedno jer nije kompletna ako zanemari jedan dio sebe, svoju intelektualnu stranu ili svoju ljepotu«, smatra Iva Mia Erak. Lijepa glasnogovornica DC-a u svom radu ima potporu supruga Ivora, inače člana SDP-a, ali, kako naglašava Iva, neaktivnog, i dvogodišnje kćerke Karle. Srednju školu i fakultet završila je u Kini, a magistrirala je 2002. godine.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika