Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prelo u Đurđinu

Oko 160 gostiju i 60-tak sudionika programa okupilo je »Prelo u Đurđinu«, koje je u restoranu ZZ »Nova brazda« održano u nedjelju, 11. veljače. Iako su Đurđinčani prije nekoliko godina u prostorijama župe Sv. Josipa Radnika organizirali preljsku zabavu Marin-bal, ovo je prvo prelo u u ovom mjestu što ga je priredilo, 2002. godine osnovano, Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Đurđin«.
U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupile su mlađa i starija folklorna skupina Društva koje vodi Jasna Kujundžić, a gostima su se predstavili i članovi literarne sekcije koju vodi Verica Dulić. Također, priređena je i izložba radova nastalih na jednodnevnoj likovnoj koloniji održanoj nedavno u Đurđinu, na kojoj su sudjelovali članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«. Goste je zabavljao tamburaški ansambl »Razgale« iz Đurđina, a tijekom večeri održan je izbor za »najlipču prelju«, na kojem su među jedanaest kandidatkinja za tri najljepše proglašene Jelica Čipak iz Starog Žednika, te Klara Dulić i Martina Dulić, obje iz Đurđina. 
Nakon prela, predsjednica Upravnog odbora HKPD »Đurđin« Amalija Stipić je rekla kako su u organizaciji zadovoljni odzivom gostiju, te dodala da je bilo i više zainteresiranih od broja koji su mogli ugostiti. »Osim broja gostiju, raduje nas broj prijavljenih djevojaka za izbor za ‘najlipču prelju’. Inače, održavanje prela pomogli su, svaki na svoj način, puno manjih sponzora i redovitih pomagača Društva, koji to čine i kada je riječ o našim drugim programima«, rekla je Stipićeva te dodala kako planiraju prelo organizirati i iduće godine, kako bi ono u budućnosti preraslo u tradicionalnu manifestaciju.
Na prelu su, između ostalih, nazočili generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, zamjenik predsjednika Općine Subotica i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, predsjednik HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice Mirko Ostrogonac, dopredsjednici DSHV-a Josip Gabrić i Martin Bačić i župnik župe Sv. Josipa Radnika vlč. Lazar Novaković.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika