Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susret pod maskama

Ovogodišnji, četvrti po redu »Hrckov« masken-bal održat će se danas, 16. veljače u restoranskoj dvorani Megamarketa KTC u Subotici. Interesiranje djece za ovu manifestaciju je doista veliko, te će se ove godine na »Hrckovom« maskenbalu okupiti 500 djece, koja dolaze iz Golubinaca, Petrovaradina, Slankamena, Beške, Maradi-ka, Sombora, Vajske, Bačkog Monoštora, Sonte, Bačkog Brega, Male Bosne, Tavankuta, Ljutova, Đurđina, Žednika, s Bikova, te djeca iz osnovnih škola iz Subotice koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku i predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. 
I ove godine glavni organizator ove manifestacija je NIU »Hrvatska riječ«, uz svesrdnu pomoć Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici. 
Ideja o organiziranju ovakve manifestacije nastala je prije četiri godine od strane jednog od urednika »Hrvatske riječ« Dražena Prćića, tvrtka je prihvatila ideju i 2003. godine organiziran je prvi »Hrckov maskenbal«. 
Kako je interesiranje djece za ovu manifestaciju iz godine u godinu raslo, organizatori su odlučili da se u ovu manifestaciju uključe djeca iz cijele hrvatske zajednice u Vojvodini. Svake se godine Maskenbal organizira u pokladno vrijeme.
Prve dvije godine ovu je manifestaciju samostalno organizirala »Hrvatska riječ«, dok je već treće godine suorganizator Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, a ovaj skup financijski je tada pomoglo i Hrvatsko nacionalno vijeće. Svake godine glavni cilj je isti, želja da se okupe djeca koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku ili pohađaju predmet Hrvatski jeziku s elementima nacionalne kulture. Ovo je jedina manifestacija na kojoj se okupe djeca iz cijele Vojvodine, a želja je organizatora i naučiti ih i pokazati što su to karnevali i maškare. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika