Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vesela obljetnica Šokačkog prela

Kulturne manifestacije koje organizira Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega već se tradicionalno otvaraju himnom ovog društva »Na sjeveru u ravnici«, koju je napisao Željko Gorjanac. Tako je otvoreno i ovogodišnje 10. jubilarno Šokačko prelo, održano 10. veljače u Domu kulture, a darovita recitatorica Ines Košec pročitala je preljsku pismu »Nije ti vrime« autora Zlatka Gorjanca. 
Goste je pozdravio predsjednik Društva Stipan Katačić. Brojni uzvanici ovogodišnjeg Šokačkog prela su bili: Generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, predsjednik Općine Sombor Jovan Slavković, zamjenik pokrajinskog tajnika za nacionalne manjine Đorđe Čović, predsjednica Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH Anka Raič, direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić, voditelj ureda Hrvatske Matice iseljenika u Vukovaru Silvio Jergović, predsjednik Zajednice Hrvata iz Bačke u Republici Hrvatskoj Zdenko Bundić, donedavni predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović, te predstavnici društava:  KUD »Fra Mijo Čuić« iz Tomislavgrada, KUD »Graničari« iz Gunje, KUDH »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, HKUPD »Dukat« iz Vajske, HUK »Lajčo Budanović« iz Male Bosne, KPZH »Šokadija« iz Sonte, HKUPD »Mostonga« iz Bača i KUU »Nikola Šubić Zrinjski« iz Petrijevaca.
TRI OBLJETNICE: Stipan Katačić se zahvalio i na financijskoj pomoći Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, HNV-u, Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje i kulturu, Općini Sombor i MZ Bački Breg.
HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« ove godine slavi tri obljetnice: 80 godina kulturnog stvaralaštva, 10 godina Šokačkog prela i 10 godina Mikinih dana. O kulturnom stvaralaštvu u Beregu govorio je počasni predsjednik Društva Joza Kolar, napominjući kako je Hrvatsko prosvjetno društvo »Seljačka sloga« osnovano 1927. godine, a pod tim je imenom radilo do Drugog svjetskog rata. Zbog raznih pritisaka Društvo je nakon rata moralo promijeniti naziv i skinuti predznak. Tada članovi Društva odlučuju da će se Društvo zvati po velikom hrvatskom pjesniku Silviju Strahimiru Kranjčeviću, da bi se ipak znalo kojem narodu pripada. Godine 2004. Društvo vraća svoj hrvatski predznak.
Goste je potom pozdravio i generalni konzul RH u Subotici Davor Vidiš.
BEĆARCI: Starija folklorna skupina Društva domaćina se predstavila šokačkim bećarcima, a potom su nastupili ovogodišnji gosti Šokačkog prela KUU »Nikola Šubić Zrinjski« iz Petrijevaca, koji su se predstavili narodnim pjesmama i igrama svoga kraja. Članovi tamburaškog orkestra KUD-a »Tomislav« iz Donjih Andrijevaca su poslali ispriku, jer nisu mogli sudjelovati na prelu zbog bolesti, ali su obećali da će svoje odsustvo nadoknaditi na »Mikinim danima«. Uz bogatu tombolu i igru srca, veselje je potrajalo do jutarnjih sati, a za dobro raspoloženje su se pobrinuli »Bereški tamburaši«.  
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika