Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Stvaraoci na materinskom jeziku

Kao i prethodnih godina, Zavod za kulturu Vojvodine (ZKV) iz Novog Sada obilježava prigodnom radionicom Međunarodni dan materinskog jezika, na dan kada se i obilježava, 21. veljače. Na 30. zasjedanju Generalne konferencije Unesco-a, održanom 1999. proglašen je Međunarodni dan materinskog jezika u znak priznanja važnosti svjetske jezične raznolikosti i promicanja uporabe materinskih jezika. Otada mnoge zemlje obilježavaju taj dan u medijima, školama, na fakultetima, u znanstvenim i kulturnim institucijama, u nastojanju da šire svijest o jezičnoj i kulturnoj raznolikosti kao najvećem bogatstvu koje nam je prošlost ostavila.
Na trećoj Multijezičnoj radionici koja ima za cilj međusobno bolje upoznavanje, poštovanje i uvažavanje različitosti, razvijanje tolerantnosti, pripremanje mladih prevoditelja i pospješivanja višejezičnosti prevođenja, sudjelovat će dvadesetak udruga, sekcija i društava koje se bave i njegovanjem jezika, gotovo svih nacionalnih zajednica koje danas žive u Vojvodini. 
Osim jezika većinskog naroda, srpskog, te engleskog i esperanta, na Multijezičnoj radionici pod nazivom »Stvaraoci na materinskom jeziku« sudionici će stvarati na mađarskom, rusinskom, rumunjskom, slovenskom, romskom, makedonskom, slovačkom, ukrajinskom, njemačkom, bugarskom, te češkom i hrvatskom – na kojemu će raditi tri člana HKUPD »Stanislav Preprek« iz Novog Sada Mladen Nikšić, pjesnik, Jelisaveta Buljovčić, pjesnikinja i Marijan Piljić, novinar u mirovini i ljubitelj pisane riječi, što je drugi put da sekcija za njegovanje hrvatskog jezika pri Društvu sudjeluje na radionici ZKV.
Pokraj prevoditeljstva sa srpskog na ostale jezike koji se mogu čuti u različitim dijelovima Vojvodine, sudionici će ovog puta biti u mogućnosti stvarati po vlastitom izboru na svojem materinskom jeziku prozne i poetske forme. Nakon radionice, radovi biti će objavljeni u Multijezičnom biltenu »Most« u nakladi ZKV.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika