Arhiv tekstova Arhiv tekstova

HNV bez predsjednika

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Z. Pekanović podnio je ostavku na tu dužnost na 14. sjednici Vijeća koja je održana 10. veljače u Subotici. Novi predsjednik HNV-a trebao bi biti izabran na sljedećoj sjednici Vijeća koja je zakazana za 17. veljače, također u Subotici.
Na održanoj sjednici, vijećnici su na prijedlog Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« imenovali novinarku Jasminku Dulić za odgovornu urednicu tjednika »Hrvatska riječ«, usvojena je odluka o izradi Platforme o obrazovanju na hrvatskom jeziku i izvješće Nadzornog odbora HNV-a  o materijalno-financijskom poslovanju Vijeća u 2006. godini, dok glasovanjem vijećnika Dujo Runje, koji je obnašao funkciju vršitelja dužnosti u Izvršnom odboru Vijeća zaduženog za obrazovanje, nije izabran za redovitog člana Izvršnog odbora.
DOPUNE DNEVNOG REDA: Na početku sjednice, predsjednik Josip Z. Pekanović predočio je prijedloge za dopunu dnevnog reda koji su stigli u Ured vijeća potpisani od strane skupine vijećnika – prijedlog za raspravu o izmjenama Statuta HNV-a i prijedlog za uskraćivanje povjerenja predsjedniku Vijeća, pri čemu je istaknuo da je mandat ovome sazivu Vijeća istekao u prosincu prošle godine i da bi raspravu o izmjenama Statuta trebalo prepustiti novom sazivu Vijeća kada ono bude konstitu-irano. 
Vijećnik Lazo Vojnić Hajduk predložio je ispravke 2., 5. i 8. točke dnevnog reda, jer po njegovu mišljenju te točke nisu ispravno terminološki formulirane, a predložio je skidanje 4., 6., 7. i 9. točke s dnevnog reda, zbog toga što o tim točkama nema nikakvih informacija u materijalu koji je priložen za sjednicu. 
Tijekom rasprave o dopunama dnevnog reda, vijećnik Zdenko Đaković je iznio mišljenje kako raspravu o izmjenama Statuta Vijeća treba prepustiti vijećnicima koji će biti izabrani u novi saziv HNV-a, a napomenuo je da on nije potpisao prijedlog za dopunu dnevnog reda kojim se zahtijeva rasprava o izmjenama Statuta Vijeća, iako se njegovo ime navodi u tom zahtjevu. Vijećnik Đaković je istaknuo kako je prijedlog za uskraćivanje povjerenja predsjedniku Vijeća u ovome trenutku nekorektan i neodgovoran prema hrvatskoj zajednici, dok je vijećnik Ladislav Suknović rekao da vijećnici u ovom sazivu imaju mandat za donošenje odluka, a prijedlozi za dopunu dnevnog reda su dostavljeni u Ured Vijeća tri dana prije sjednice, kako to i određuje Statut Vijeća.
Vijećnik Bela Ivković je rekao da se rad Vijeća sveo na svađe oko kadrovskih pitanja i smjene dužnosnika, umjesto da se vijećnici bave pitanjima obrazovanja, informiranja, službene uporabe jezika i kulture, a nakon primjedbe predsjednika Pekanovića da zahtjev za uskraćivanje povjerenja predsjedniku Vijeća nisu potpisali vlastoručno svi podnositelji zahtjeva, vijećnicima je predočen zahtjev s vlastoručnim potpisima.
Glasovanjem vijećnika na dnevni red su uvrštene predložene dopune dnevnog reda, a nisu usvojeni prijedlozi vijećnika Laze Vojnić Hajduka za ispravke i skidanje nekih točaka s dnevnog reda.
IMENOVANJE ODGOVOR-NOG UREDNIKA TJEDNIKA »HRVATSKA RIJEČ«: U daljnjem tijeku sjednice, raspravljalo se o imenovanju odgovornog urednika tjednika »Hrvatska riječ«. Predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Slavica Peić iznijela je da Izvršni odbor Vijeća podržava prijedlog Upravnog odbora NIU »Hrvatska riječ« od 22. prosinca prošle godine, da se novinarka Jasminka Dulić imenuje za odgovornu urednicu ovog tjednika, a Lazo Vojnić Hajduk je napomenuo da formalno-pravno nisu ispunjeni svi uvjeti natječaja za izbor novog odgovornog urednika tjednika, jer novinarka Jasminka Dulić nije ovjerenim dokumentom dokazala poznavanje hrvatskoga jezika i zbog toga je predložio da se ona imenuje za odgovornog urednika na određeno vrijeme.
Vijećnik Mato Groznica je istak-nuo da HNV kao osnivač NIU »Hrvatska riječ« treba samo potvrditi prijedlog odluke Upravnog odbora ove novinsko-izdavačke ustanove glede imenovanja novog odgovornog urednika, nakon čega je Jasminka Dulić glasovanjem vijećnika imenovana za odgovornu urednicu tjednika »Hrvatska riječ«. 
Prijedlog o imenovanju Duje Runje za redovitog člana Izvršnog odbora zaduženog za obrazovanje, koji je obnašao funkciju vršitelja dužnosti, obrazložila je Slavica Peić, istaknuvši značaj te funkcije i skrbi o obrazovanju na hrvatskom jeziku, a Lazo Vojnić Hajduk je napomenuo da temeljem Poslovnika Vijeća kod imenovanja člana Izvršnog odbora HNV-a nije u potpunosti poštovana procedura, jer nakon što Dujo Runje na prethodnoj sjednici Vijeća nije glasovanjem vijećnika izabran za redovitog člana Izvršnog odbora, prema Poslovniku morao je biti predložen neki drugi kandidat, nakon čega je Bela Ivković iznio primjedbu da vršitelja dužnosti u Izvršnom odboru ne može imenovati predsjednica Izvršnog odbora, kao što je to sada slučaj.
Za izbor Duje Runje glasovalo je 17 vijećnika, te nije izabran za redovitog člana Izvršnog odbora Vijeća, jer je za donošenje te odluke bilo potrebno 18 glasova, odnosno  većina od 35 vijećnika.
IZRADA PLATFORME O OBRAZOVANJU NA HRVATSKOM JEZIKU: Tije-kom rasprave o odluci o izradi Platforme o obrazovanju na hrvatskom jeziku, Slavica Peić je rekla da za izradu ove Platforme trebaju biti zaduženi mr. sc. Josip Ivanović, dr. sc. Stipan Jukić i Dujo Runje, a mr. sc. Josip Ivanović je u kratkim crtama predstavio važnost izrade Platforme, zbog pripreme planova za srednje i visoko obrazovanje na hrvatskom jeziku, kao i zbog pripreme planova za obrazovanje nastavnog kadra. Prema riječima mr. sc.  Ivanovića, pitanje obrazovanja na hrvatskom jeziku mora se riješiti na sustavan način, a Platforma o obrazovanju će sadržati potrebne elemente od pred-školskog, pa do visokog obrazovanja.
Lazo Vojnić Hajduk je napomenuo kako je za usvajanje odluke Izvršnog odbora koju usvaja Vijeće, prije svega potrebno postojanje teksta odluke, ime predlagača, navedeni rokovi i izvori financijskih sredstava, što sve nije učinjeno glede odluke o izradi Platforme.
Na sjednici je glasovanjem vijećnika usvojena odluka o izradi Platforme o obrazovanju na hrvatskom jeziku, a uslijedila je rasprava o izvješću Nadzornog odbora HNV-a o materijalno-financijskom poslovanju Vijeća u 2006. godini. 
IZVJEŠĆE NADZORNOG OD-BORA HNV-a: Tijekom rasprave o izvješću Nadzornog odbora HNV-a, koje je vijećnicima priloženo u materijalu za sjednicu, Lazo Vojnić Hajduk je istaknuo da su u izvješću navedeni netočni podaci i poluistine i predložio da se izvješće ne prihvati, te da bi izvješće stručnjaka za financijsko poslovanje Paje Đuraševića trebalo biti osnova za raspravu o materijalno-financijskom poslovanju Vijeća u 2006. godini.
Predsjednik Nadzornog odbora Martin Bačić je istaknuo činjenicu da nije donesen završni račun i da su plaćani troškovi bez podnesenih fiskalnih računa i napomenuo da nije moguće trošiti novac, ako nema usvojenog proračuna.
Vijećnica Olga Šram je rekla kako je ime njenog supruga mr. Zlatka Šrama degradirano u izvješću, jer se njegovo znanstveno istraživanje prikazalo kao nevažno, a nije točno navedena suma koja mu je isplaćena kao honorar za sociološko istraživanje koje je proveo za potrebe Vijeća i hrvatske zajednice.
Pajo Đurašević je naglasio kako je nakon pregleda financijskog poslovanja HNV-a u 2006. godini, mišljenja da su učinjeni prekršaji, te je naglasio da Vijeće mora svake godine usvojiti proračun, jer bez usvojenog proračuna novac se ne može trošiti. 
Direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić istaknuo je kako nije točno ono što se navodi u izvješću o putovanju u Zadar, jer se nije putovalo s tri automobila, kao što nije točno ni da je u Zadru utrošena suma novca koja je navedena u izvješću, a nije točno navedena ni suma koja je isplaćena za kupovinu dnevnih i tjednih novina koje su stizale u Ured Vijeća.
Članica Nadzornog odbora Vesna Prćić je postavila pitanje zašto je s računa Vijeća uopće i plaćen put u Zadar, jer Vijeće o tome nije donijelo odluku, nego raniji predsjednik Izvršnog odbora Lazo Vojnić Hajduk, dok je vijećnik Marinko Jadrijević postavio pitanje jesu li dužnosnici HNV-a uzeli više novca, nego što je knjigovodstveno prikazano, slagali i stavili novce u svoje džepove.
Vijećnici su zatim većinom glasova usvojili izvješće Nadzornog odbora o materijalno-financijskom poslovanju HNV-a u 2006. godini. Prema dnevnom redu trebala je zatim uslijediti točka o uskraćivanju povjerenja predsjedniku Vijeća, ali je predsjednik Josip Z. Pekanović, ne otvarajući ovu točku dnevnog reda, podnio ostavku na dužnost.
Potpredsjednik HNV-a Stipan Šimunov je nakon ostavke Pekanovića zaključio sjednicu i zakazao održavanje nove sjednice 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika