Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrvatska priča ispričana i u Subotici

Proteklog je vikenda u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici gostovala »Hrvatska priča«, prvi autorski projekt nove promidžbe dijela hrvatske kulture, gospodarstva i turizma u svijetu. Nositelji ovoga projekta su Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska radiotelevizija, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, Ured za kulturu grada Zagreba i »Orfej«, a suorganizator ovoga gostovanja bio je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici.
Autorica i voditeljica projekta Lejdi Oreb, inače voditeljica i urednica na HTV-u, na konferenciji za novinare istaknula je kako je »Hrvatskom pričom« htjela na jedan sofisticiraniji način predstaviti ono što je karakteristično i prepoznatljivo samo za Republiku Hrvatsku, a to su svakako dalmatinske klape, profesionalni Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, te gospodarski proizvodi.
»Nama je bitno da našu kulturnu baštinu ne pokažemo samo Hrvatima. Uz kulturnu baštinu predstavljamo i gospodarsku sliku Hrvatske, a nastojimo osim grada Zagreba predstaviti i neku od županija. U Suboticu su skupa s nama došli predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, budući da su vam oni i teritorijalno najbliži. Mi smo mala zemlja, imamo mnogo toga i želimo ispričati našu priču kroz ono kvalitetno i dobro, iznad svega dobronamjerno. Do sada je ova manifestacija gostovala u Beču, Pečuhu, Parizu, Sarajevu, Urugvaju, Peruu, Čileu, Mostaru, Stuttgartu, a ove godine bit će ispričana, poslije Subotice, i u Njemačkoj, Švicarskoj, Rimu, Vatikanu i Južnoj Africi. Jednom godišnje održimo i koncert duhovne glazbe u zagrebačkoj katedrali u čast zaštitniku ovoga projekta Alojziju Stepincu«, istaknula je Lejdi Oreb.
U gotovo dvosatnom programu sudjelovali su članovi Tamburaškog orkestra HRT-a, pod ravnanjem Siniše Leopolda, sopranistica Barbara Othman, zatim kao drugi vokalni solist Dražen Kurilovčan iz Ansambla »Lado«, Muška klapa »Grdelin« i Ženska klapa »Ćakulone«. Na programu su bila djela, kako velikih klasika J. Straussa, G. Rossinija, A. Hačaturjana, tako i prepoznatljivi evergrini, dalmatinski napjevi, kajkavske pjesme pa i bunjevački plesovi. Okupljenima su se tom prigodom obratili ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Boris Maruna, vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer, generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici dr. Jasmina Kovačević, predsjednik Izvršnog odbora SO Subotica Géza Kucsera, te predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća mr. Josip Ivanović.
Među nazočnima bili su i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, Generalnog konzulata u Subotici, Sjevernobačkog okruga, subotičke lokalne samouprave, Katoličke crkve i hrvatskih institucija.
Dojam s prekrasnog koncerta kvario je pogled po velikoj vijećnici Gradske kuće koja nije bila popunjena do kraja, iako je zanimanje u gradu za ovaj događaj bilo veliko, prije svega u hrvatskoj zajednici. Predstavnicima državnih organa bile su dostavljene pozivnice, no kako se pozvani nisu odazvali, uz mnoštvo zainteresiranih Subotičana i žitelja drugih gradova, bila su i uočljiva upražnjena mjesta. 
No, stoga je sutradan subotička katedrala Svete Terezije bila puna i dopustila okupljenima da uživaju bar u nekim duhovnim skladbama gostujućih izvođača.
Dušica Dulić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika