Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Čeka se odgovor Vlade

Nezadovoljni stočari Mačve i Srijema započeli su blokade putova 26-toga siječnja, tražeći da država otkupi tržišne viškove tovnih svinja i povećanje cijena sa sadašnjih 55 na 90 dinara po kilogramu žive vage. Tijekom brojnih protesta mačvanskim i srijemskim su se uzgajivačima svinja pridružili i stočari iz drugih dijelova Srbije, izražavajući svoju solidarnost s aktualnim protestom. Daljnjim blokadama inzistiralo se na povećanju otkupne cijene tovnih svinja na 100 dinara po kilogramu žive vage, tvrdeći da sa sadašnjih 50 do 55 dinara trpe ogromni gubitci. Proizvođači traže od Vlade otkup viškova tovljenika po toj cijeni i donošenje uredbe o paritetima cijena tovnih svinja i to tako da 3,3 kilograma žive mjere bude koliko i kilogram svinjskog buta bez kostiju, devet kilograma vještački sušenog kukuruza ili četiri kilograma sojine sačme. 
DUŽNOSNICI: S poljoprivrednicima je u ponedjeljak, 12. veljače, razgovarao predsjednik Republike Srbije, Boris Tadić, a u utorak su pregovori nastavljeni u Vladi Srbije. Na sastanku odgajivača svinja i predstavnika vlade, odlučeno je kako će se narednog tjedna preispitati postoji li zakonski temelj Direkcije za robne rezerve za otkup tržišnih viškova svinja. Na sastanku je odlučeno kako će odgajivači svinja, dok ne bude donijeta odluka vlade o otkupu ili o nalaženju alternativnih rješenja, ili pak ukoliko se zaključi kako otkup zakonski nije moguć, odustati od protesta. Važno je spomenuti kako su se tijekom prvih sastanaka predstavnika vlade i uzgajivača 5. veljače, ispunila tri od šest zahtjeva stočara, ali nije postignut sporazum o otkupnoj cijeni i otkupu svinja, pa su protesti nastavljeni. 
»Cijena tovljenika je užasno niska. Nisu samo svinje u pitanju, već i junad, te ostali poljoprivredni proizvodi. Najvažnije je, u prvom redu, preuzeti interventnu mjeru otkupa. Nadamo se postizanju nekog kompromisa i da će nam se izaći u susret, jer situacija je dramatična u poljoprivredi. Došlo je proljeće, sredstava treba za gnojivo, gorivo i slično, a 90 posto poljoprivrednika nema čime posijati i prehraniti pšenicu. Svinjska mast je 60 do 70 dinara, a tovljenici su, primjerice, samo pedeset. To je užasno i dramatično, a oni sve to nemoćno promatraju. To je neodrživo«, kaže Zlatan Đurić. 
(PRO)ŠIRENJE: Poljoprivrednici su prvo nadležnom ministarstvu uputili zahtjev u kojem traže više cijene otkupa stoke, ukidanje otkupa na poček, zabranu uvoza i bolju organizaciju stočarske proizvodnje. Svoje su zahtjeve poduprli blokiranjem, poljoprivrednim strojevima, magistralne ceste ka graničnom prijelazu »Pavlovića most« i ka Loznici iz smjera Mačve. Promet je blokiran diljem zemlje, a protesti su poglavice trajali od 10 do 15 sati. U Mačvi i u Srijemu policija je poduzela i mjere odblokiravanja putova, nakon čega je uslijedio protest u centru općine Bogatić zbog uklanjanja blokada s putova koje je provodila policija. Poljoprivrednici mačvanskih sela zaprijetili su kako će, ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, doći protestirati ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. U štrajk se uključilo i oko dvije stotine i pedeset radnika privatizirane zrenjaninske Industrije za preradu mesa »Bek«, zahtijevajući od vlasnika isplatu zaostalih plaća i uplatu doprinosa za posljednje dvije godine. Članovi Štrajkačkog odbora nezadovoljni su jedinom ponudom vlasnika da radnicima »Beka« o isplati plaće za rujan najkasnije do 22. veljače, inzistirajući da im se isplate sva dugovanja. 
Nezadovoljni poljoprivredni proizvođači srijemskog okruga, koji su zatvorili sve prilaze mostu na Rači, a predsjednik Inicijativnog odbora srijemskih proizvođača svinja Zlatibor Jovanović rekao je da su poljoprivrednici nezadovoljni zbog nemogućnosti izvoza suhomesnatih proizvoda na bilo koje inozemno tržište, niske otkupne cijene svinja, kao i zbog uvoza mesa i proizvoda od mesa iz drugih zemalja, uključujući i uvoz iz Bosne i Hercegovine.     
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika