Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Održana Međunarodna izložba sitnih životinja, ptica i akvaristike

U Novom Sadu je od 9. do 11. veljače održana Međunarodna izložba sitnih životinja, ptica i akvaristike, a u njenom je okviru bila i specijalizirana izložba golubova lepezana, specijalizirana izložba golubova rase Engleski veliki gušan, specijalizirana izložba golubova rase Periker i specijalizirana izložba golubova rase Orijentalni galebić. 
Na izložbi su, osim domaćih uzgajatelja, sudjelovali uzgajatelji iz Hrvatske, Mađarske, BiH, Rumunjske, Danske, Makedonije, Bugarske, Švicarske, Austrije te Njemačke. Izložba je održana u dvorani »Master« Novosadskog sajma, a organizator izložbe je bila Udruga za zaštitu i uzgoj sitnih životinja »EURO - Novi Sad«. Sam uzgoj sitnih životinja, prije svega golubova, predstavlja dugu tradiciju vojvođanske ravnice. Grad Novi Sad golubarstvo njeguje već nekoliko stoljeća. Novosadski golubari svake godine sudjeluju na izložbama, kako ovdje tako i diljem Europe, s kojih se po običaju vraćaju s velikim uspjesima, šampionima i europskim trofejima, a uz to na ovakvim manifestacijama dolazi do novih poznanstava, upoznavanja i širenja prijateljstva koja ne poznaju granice. 
Udruga broji više stotina članova iz Novog Sada i okolice. Udruga se odaziva na svaku manifestaciju ovakvog tipa, te na taj način potpomaže i upoznavanju djece i mladih s ovim prekrasnim životinjama, što rezultira time da mnoga djeca poslije postaju golubari. Na ovoj izložbi je bilo preko pet tisuća eksponata, golubova, živine, kunića te raznih vrsta ukrasnih ptica. Izložbu je 9. veljače u 18 sati otvorio pomoćnik pokrajinskog tajnika za poljoprivredu Boban Orelj. Ove je godine bilo 29 sudaca za golubove, a među njima je bio i Josip Z. Pekanović, donedavni predsjednik HNV-a. Prošle godine po prvi puta od kada se organiziraju izložbe u Novom Sadu, nije bila organizirana izložba, a sve zbog pojave ptičje gripe, pa je i zbog toga ova izložba izazvala veliku zainteresiranost uzgajatelja, ali i posjetitelja s djecom. Posljednjeg dana izložbe, kao i obično organizirana je i burza sitnih životinja, a kako je vrijeme bilo lijepo, bio je i veliki broj posjetitelja iz cijele zemlje, ali i iz Hrvatske, BiH, Rumunjske i Mađarske.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika