Arhiv tekstova Arhiv tekstova

S novim reketom u nove pobjede

Tijekom predstojećeg vikenda (9.-11. veljače) u njemačkom Krefeldu igrat će se susret prvog kola Svjetske skupine Davisova kupa između domaćina i reprezentacije Hrvatske. Pobjednike 2005. godine i četvrt finaliste prošle godine, predvodit će najbolji hrvatski igrač i stalni stanovnik svjetskog Top Tena, Ivan Ljubičić. Ovaj razgovor je vođen početkom prošlog tjedna, na samom početku PBZ Zagreb Indoorsa, na kojemu je Ljubo poražen tek u finalnom susretu protiv Cipranina Baghdatisa.
4Treću godinu ste visoko u vrhu svjetskog tenisa, što svakim novim nastupom nosi i sve veću odgovornost. Kako je živjeti s vječitim bremenom favorita?
Teško je, ali je isto tako to i vrlo lijep osjećaj biti među prvih pet tenisača svijeta. I to konstantno na tako jakoj razini teniske igre. Drago mi je, no da je lako, uopće nije.
4Novu sezonu ste započeli trijumfom u Kataru (Doha), pa potom iznenađujuće bili poraženi u prvom kolu Australian Opena. Kakvu biste paralelu povukli između ova dva nastupa?
Događa se. Takav je tenis, ima mečeva koji su bili izgubljeni, pa se na koncu dobivaju kako je to bilo, recimo, u Dohi, a opet ima »dobivenih« susreta koji se poslije izgube. Svi bi mi htjeli uvijek pobijediti, ali to nije baš tako lako. Glede Katara, drago mije da sam već na samom početku osvojio turnir, što predstavlja veliku injekciju samopouzdanja i dopušta znatno opušteniji nastavak. Posebice što imam jako puno bodova za branit u prvom dijelu sezone. Opet, poraz od Fisha na Australian Openu je poraz od sasvim pristojnog tenisača koji po kvaliteti ima mjesto među 15 najboljih na svijetu, ali mu prijašnje ozljede to nisu dozvolile. 
4Promijenili ste reket i umjesto »Babolata« sada igrate s »Head«-om. Kako osjećate novo oružje obzirom kako ste s njim već osvojili prvi turnir na kojemu ste nastupili?
Ne osjećam neku veliku promjenu, ipak osvojio sam turnir. U pitanju reket Head Extreme Pro koji ima znatno više kontrole, mnogo je precizniji, iako ima nešto manje snage u njemu, ali to sam nadoknadio stavljanjem kompletnih »crijeva« (žice od prirodnih materijala), koje »španam« na 25 kg. Posebice mi je drago što je Head prepoznao u meni interes za predstavljanjem njihove tvrtke u sljedeće tri godine.
4U petak 9. veljače počinje nova sezona Davisova kupa u kojoj Hrvatsku očekuje gostovanje u Njemačkoj. Što očekujete u duelu protiv nekadašnje velike teniske sile, a danas iznimno neugodnog rivala?
Imamo jednu od najjačih i najboljih momčadi, što poslije osvajanja Davisova kupa više nije nikakva tajna, ali kada se ide u goste uvijek je to nezgodno. Pogotovo sada kad je Haas igrao polufinale Australije, a podloga će biti upravo ista kakav je bila u Melbourneu. Ipak, i pored svega mislim da mi možemo izboriti prolaz u drugo kolo.
4O tenisu i vašim nastupima znamo puno toga, ali kakav je Ivan izvan terena i što najradije čini bez reketa u svojim rukama?
Najradije budem doma i gledam televiziju, što mi zbog obilja obveza vrlo rijetko uspijeva i kada imam prilike, to mi je najljepša relaksacija. Nažalost, zbog rizika od mogućih ozljeda ne smijem zaigrati ni nogomet ili košarku s prijateljima, no zato volim joggirati u prirodi.
4Planovi za ovu sezonu, i sljedeća dva Grand Slama u Parisu i Londonu?
Idem turnir za turnirom, želio bih ponoviti uspjeh na Roland Garrosu i otići korak dalje (polufinale 2006. op. a), također mislim da u Wimbledonu imam dobru priliku za još bolji rezultat.   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika