Arhiv tekstova Arhiv tekstova

T(V)JEDNIK

1. Moguće ste »pratili« prijeme pobjedničkih stranaka na izborima za novi parlament Republike Srbije kod predsjednika Tadića, a u svezi mogućeg formiranja nove Vlade. Ovo je u svijetu brzo i normalno, jer se tamo zna tko je dobio izbore i tko ima pravo sastaviti Vladu. E, tamo toga možda ima, ali ovdje »neće moći da bidne«! Radikali imaju trećinu svih glasova, ali ne mogu sastaviti Vladu, premda su prvi primljeni kod »Cara« i bilo je dirljivo slušati govor oštre dame Nataše Jovanović i prve pratilje Lidije Vukićević, ranije Mrkela, sredovječne glumice, ali, eto i za nju ima »uloga«!
Lijepo ih je ispratio Boris, ali nije puno slušao jer o Vladi nisu niti pričali već samo o Kosovu, kao da su izbori bili za kosovski parlament! Dok je gospođa Vukićević glumački lijepo šutjela, Nataša Jovanović je otkrivala »toplu vodu« Predsjedniku! E, ali sutradan stižu u ime DSS-a »narodnjaci« na čelu sa šefom tj. ministrom policije Jočićem (što je ipak non-sens, premda se zna da je u zemlji Srbiji oduvijek najvažnija politika pendrek i čizma) i rečeni »priprijeti« Tadiću da bez njih nema ništa od Vlade, dok Predsjednik ne prisegne da će »Kosovo i Metohija ostati zauvijek srpsko« Potom stiže G17 Plus (nikad nisam čuo da stranka ima naziv nekakve podmornice ili zrakoplova), koji drži sav novac u zemlji i mora u Vladu. Što je istina, istina, da je kupus listina! Potom stiže u audijenciju učtivi Čeda Jovanović s 110 mogućnosti da uđe u Vladu, a tu je i Ivica-Marica Dačić, miroljubivi SPS »preostaci«. Zatim na koncu »sitna boranija« Kasza s tri mandata i ostali s desetak moguće skupa, ali ih Boris »otpravio« brže nego Japanci svoje vlakove! A stavovi njegove stranke DS su poznati – Europa zdaj tj. Zdavaj! Odmah i sve! Pomalo je jasno da od svega »ne bu niš«, nisu Tarabići džabe vidjeli u snovima samo nekog iz koštunjavog sela kao kralja. Ali taj neće ni Čedu ni ministarsko mjesto samo predsjedničko, dakako, i Kosovo i Metohiju pride! Oće nešto malo DS-a i G17 za osiguranje love iz »podmornice«! E, Borise, bori se pa sastavi sad Vladu! Ali kako, kako, kako…
 
2. Nakon ovih »strašnih« tema, evo jedne za književne sladokusce! Vrijedni i tihi biblio-historiograf  Đuro Lončar znanstveno je utvrdio sve pseudonime naših domaćih pisaca, pjesni­ka i književnika, te tako u cijeloj jednoj studiji utvrdio da je Balint Vujkov imao čak 12 (dvanaest) pseudonima što je svakako nekakav rekord. Potpisivao je svoja djela kao: D. Dugović, Bunjevac Kremenjak, Dušan Pantić, Hortenzije Drnić, I. Konjović, Janko Grbić, Mali Baćo, Martin Lisakov, R. Parčetić, R. Hristonić, S. Kovačević, V. i B. V ili b. v. Ravno za svaki mjesec u godini po jedan. Po tome znamo kako je bio vječito proganjan od policije (plava riba, svastikin but – što reče genijalni Nušić) i izdavao po tri časopisa ili novine odjednom dok ima nekakvih novaca, a posle nanovo! I to je nekakav rekord ali da ne bi našeg marnog Đure Lončara (pravo ime) tko bi to sve pokupio, dešifrirao i objavio! Bravo Đuro majstore, otkrio si nam nešto novo, i zanimljivo dapače, ti bi razbio svaku šifru, kad si utvrdio silne pseudonime hrvatskih pisaca iz Podunavlja, a bilo ih je podosta, borme! Čitajte sve o tome u Klasju naših ravni br. 12/2006. To ljudi vole, malo horora i tajni uz lijepu literaturu i povijesne činjenice.
 
3. Dosta i previše, el odviše, za ovaj puta! 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika