Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zabavna igrica »Uno«

Evo još jedne zabavne igrice, a zove se »Uno«!
Špil se sastoji iz sljedećih karata: 
0 - u svakoj od četiri boje: crvena, plava, žuta, zelena. 
1-10 - po dvije karte u svakoj od boja. 
»Okreni krug« - u svakoj boji po dvije (ova karta kad se baci okreće krug igranja u suprotnu stranu). 
»Stop« - po dvije u svakoj boji (igrač koji je sljedeći preskače svoj potez). 
»+2« - u svakoj od boja po dvije (igrač koji je sljedeći uzima dvije karte iz špila). 
»Promijeni boju« - osam komada, crna karta s četiri boje (mijenja boju na koju se odgovara u boju po izboru onog tko je kartu bacio). 
»+4« - četiri komada, crne karte (igrač koji je sljedeći vuče četiri karte iz špila na talonu, a igrač koji ju je odigrao bira boju kojom se nastavlja igranje). 
»Uno« - jedna jedina u špilu (svi igrači osim onog tko je odigrao ovu kartu vuku po pet karata iz špila. 
Igra počinje ovako... Onaj tko presiječe špil, posljednju kartu stavlja licem na gore, a onaj koji dijeli, podijeli svima po šest karata, dok ostale ostavi na talon. Igrači redom izbacuju svoje karte tako da odgovore na boju ili/i broj karte koja je posljednja izbačena. Ako igrač nema odgovarajuću kartu, vuče iz onog obrnutog špila jednu i ako je izvukao odgovarajuću odigra je, ako ne, preskače potez. Cilj je osloboditi se svih karata iz ruke. Igrač kome ostane samo jedna karta u ruci dužan je glasno kazati »Uno«, jer ako to ne uradi, a ostali igrači primijete da ima samo jednu kartu, mora vući dvije karte s talona. 
Pri odgovaranju na boju, karte »+4«, »promjena boje« i »Uno« mogu se baciti na bilo koju kartu. Ostale »specijalne« karte imaju svoju boju koja mora odgovarati onoj koja je bačena. Ili, ako je na talonu posljednja bačena »specijalna« karta u drugoj boji, može se odigrati istim tipom »specijalne« karte (npr. dolje je žuta »+2«, na nju se može odigrati bilo koja žuta karta, ali i »+2« bilo koje boje, itd.) 
Tko pobijedi u jednom dijeljenju, dobiva -10 (ili -20 ako je posljednja karta koju je odigrao bila »Uno«), a ostali zbrajaju svoje karte, pri čemu «specijalne» nose +10, crne (»+4« i «promjena boje«) po +20, a »Uno« +50. Igra se uglavnom do neke okrugle cifre, recimo 1000. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika