Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iznad svih očekivanja

»Upozorenje: Može izazvati tapkanje nogama!«, reklam-ni je slogan filma »Happy Feet: Ples malog pingvina« (u originalu »Happy Feet«, interesantno je da je film i u Srbiji i u Hrvatskoj preveden s dodatkom: »Ples malog ping-vina«, iako se on kod američkih distributera nigdje ne spominje). U pitanju je nešto nalik animiranom mjuziklu, zbog toga je na početku važno naglasiti da je ovaj film sve, samo ne ono što očekujete. 
Naime, već u otvarajućim sekvencama možemo vidjeti da je film rađen vrhunskom animacijom. Prelijepe početne scene Antartika, polarne svjetlosti i pingvina su toliko realno urađene da niste sigurni gledate li dokumentarne snimke ili je u pitanju animacija. Sve pohvale animatorskom timu studija Warner Bros., koji je zaslužan za najmanje pet maestralnih scena koje svakako konkuriraju za najljepše momente u animaciji svih vremena. Time prva zabluda vezana za ovaj film - da je u pitanju šareno ostvarenje za djecu - u startu biva odbačena. Ali film vas ne prestaje iznenađivati. 
PINGVINSKE VERZIJE HI-TOVA: Taman kada ste se navikli na realnost cijele situacije i na pingvine koji izgledaju kao u »Maršu pingvina«, jedan od njih snažno zapjeva poznatu RnB numeru. Još jedan obrt. Film je pun poznatih pop, dance, hip-hop i RnB pjesama, točnije njihovih »pingvinskih« verzija. Prince je prvobitno odbio da se njegova pjesma »Kiss« koristi u filmu u obrađenoj verziji, ali je kasnije, kada je vidio i čuo dio snimljenog materijala, sam riješio napisati sasvim novu i originalnu numeru za potrebe filma, a koja je potom osvojila Zlatni Globus za najbolju pjesmu i nominirana je za Oskara. Cio film se vrti oko Mumblea pingvina koji ne ume pjevati (što je u svijetu kraljevskih pingvina jednako paralizi, budući da je pjesma način na koji pronalaze partnera), ali je on zato vrsni igrač... Inače, zanimljivo je da su svi plesači nosili specijalna odjela nalik pingvinima i onda su snimani kamerom kako bi se kasnije ubacivali u animaciju da bi se dobila što realnija slika. 
GLUMAČKA EKIPA: Također, svi su glumci morali proći »pingvinsku školu« kako bi pričali, pjevali i ponašali se što »pingvinskije«. Među njima su se našla imena Eliah Wood – glumi Mumblea, Brittany Murphy, Hugh Jackman, Nicole Kidman i Robin Williams koji glumi čak dvije uloge. Svi glumci u filmu pjevaju svoje numere što ovo ostvarenje čini posebnim po još jednom pitanju. Osim već spomenutog Williamsa (koji, nažalost, ponovno glumi sebe) glumci su se pokazali uspješnima i možemo ih samo pohvaliti – iako je u pitanju animacija, slobodno ih možemo nazivati glumcima zbog specifičnog načina izrade filma. Humor koji film donosi je fenomenalan pogotovo nakon pojave malih španskih pingvina s kojima se Mumbel udružuje (obratite pažnju na scenu u kojoj se prvi put pojavljuju, nasmijat će vas do suza). Naravno film ima jedan finalni obrt koji je vezan izravno za priču i od banalne potrage malog junaka (koji je po riječima jednog od pingvina »cool samom slučajnošću«) za svojom pjesmom, film izrasta u jedno mnogo ozbiljniju i težu dramsku strukturu (ovo uzmite s rezervom jer je film ipak ponajprije namijenjen djeci, pa tek onda ostalima) koja sa sobom nosi ozbiljnu poruku što nije uvijek karakteristično za ovakva ostvarenja. P.S.: Film je posvećen nedavno tragično preminulom Steveu Irwinu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika