Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vrijedan doprinos očuvanju tamburaške glazbe

U petak 2.veljače, u prostorijama HKPD »Matija Gubec« iz Rume održana je promocija dvije knjige koje je napisao poznati golubinački tamburaš i glazbeni radnik, ali i vrsni teoretičar tamburaške glazbe Ilija Žarković-Žabar. 
Naslov prve knjige jest »Svirac svira« i u njoj je sabrano više od tri stotine pjesama, skupa s notama i riječima, i to kako onih starijih tako i modernijih, popularnih i rijetko izvođenih, čije je tekstove sabrao Pavle Peršić. U ovoj zbirci našle su se pjesme kako iz Vojvodine i Srijema, tako i iz Dalmacije, Slavonije, Bosne, Crne Gore, Srbije i Makedonije. U knjizi su se našle i neke izuzetno rijetke pjesme koje se godinama ne pjevaju i koje dosada nigdje nisu bile zapisane, pa su na ovaj način otrgnute od zaborava, što ovu knjigu čini dodatno vrijednom. Posebnost ove knjige je i u tome što se kod većine pjesama nalaze i napomene o tome kako su nastale, gdje i neke druge zanimljivosti. Za ovu knjigu napisane su čak tri recenzije i to: mr. Ljubinka Lazića, Sofije Koržinek profesorice glazbene kulture iz Osijeka i Stipana Jaramazovića koncertmajstora Subotičkog tamburaškog orkestra.
Druga knjiga koja je promovirana nosi naziv »Tanane žice tamburice-škola za tamburu«. Riječ je o stručnom i teoretskom štivu o tamburi kao instrumentu, načinu muziciranja na njoj, notnim sistemima i namijenjena je ponajprije ljudima koji vode i upravljaju tamburaškim orkestrima, ali i onima koji to žele raditi. 
Na promociji, koja je inače bila izuzetno posjećena, o knjigama i radu Ilije Žarkovića-Žabara govorili su Ratko Racković i Josip Jurca da bi se na kraju prisutnima obratio i sam autor. Ratko Racković je govorio o načinu kako su nastale ove knjige, gdje su se i kako pronalazile pjesme koje se sada nalaze u ovoj zbirci, dok je Josip Jurca više govorio o knjizi »Tanane žice tamburice-škola za tamburu«, istaknuvši kako je njena vrijednost, između ostalog, i u tome što stručne literature u oblasti tamburaške glazbe ima veoma malo i da svaka novoizdana knjiga u ovoj oblasti predstavlja neprocjenjivu vrijednost za očuvanje i unapređenje tamburaške glazbe.
Izdavač obje knjige je Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Tomislav« iz Golubinaca, čiji su tamburaši predvođeni upravo Ilijom Žarkovićem, ovom prigodom odsvirali više pjesama iz spomenute zbirke. Posebna poslastica bilo je izvođenje stare tamburaške pjesme »Ajmo dole u javore« koju je otpjevao Đuka Pavlović, a kao šlag na tortu došao je nastup mlade i šarmantne solistice Dubravke Ćaćić. Inače,  u ime golubinačkog društva prisutne je pozdravio tajnik Ivan Radoš. 
Ova promocija je još jedan dokaz uspješne i plodotvorne suradnje rumskog i golubinačkog kulturno-umjetničkog društva, tim prije što su ove dvije knjige svoje prvo predstavljanje imale upravo u Rumi.   
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika