Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Knjiga okrenuta budućnosti

Književnik, znanstvenik i publicist mlađe generacije Tomislav Žigmanov u životu hrvatske zajednice u Vojvodini prisutan je desetljeće i pol, osobito u području medija i kulture. Piše pjesme, refleksivnu prozu te objavljuje i znanstvene radove o aktualnom položaju vojvođanskih Hrvata te eseje iz zavičajne povijesti, kulture i književnosti. Do sada je izdao šest knjiga, a član je Hrvatskog filozofskog društva, Društva hrvatskih književnika i Društva književnika Vojvodine. 
Predstavljanje njegove najnovije knjige »Hrvati u Vojvodini danas - traganje za identitetom« održano je 2. veljače u Zagrebu, u prepunoj velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika, u organizaciji Udruge za potporu bačkim Hrvatima i Hrvatske matice iseljenika.
POSEBAN INTERES: O knjizi su govorili ravnateljica HMI Katarina Fuček, povjesničari i književnici dr. sc. Srećko Lipovčan i prof. Đuro Vidmarović, direktorica nakladnika knjige Hrvatske sveučilišne naklade Anita Šikić, znanstveni novak na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Petar Vuković i autor Tomislav Žigmanov.
Otvarajući promociju u ime organizatora, ravnateljica HMI Katarina Fuček je naglasila kako veliki odaziv dokazuje poseban interes za područje nacionalnih manjina, odnosno veliki odjek djelovanja Hrvatske matice iseljenika. »Preko Hrvata u Vojvodini prelamali su se razni politički i društveni događaji, a kako je jezik osnova identiteta nekog naroda, ova knjiga je još jedan od pokušaja snažnijeg izričaja hrvatskog nacionalnog identiteta u novim konstelacijama društvenih odnosa susjedne nam države i borbe za prava koja još uvijek nisu na najvišim standardima«, rekla je ravnateljica Fuček.
BORBA ZA OSNOVNA PRAVA: Dr. sc. Srećko Lipovčan naglasio je kako je knjiga, činjenicama usprkos, okrenuta budućnosti jer »ljudska su prava univerzalna, ili uopće nisu prava«, dok je prof. Đuro Vidmarović govorio kako se danas u Europi propagiraju ljudska prava i standardi iz Okvirne konvencije Vijeća Europe o zaštiti nacionalnih manjina, dok su se Hrvati u Vojvodini prisiljeni boriti za osnovna prava svoje manjinske zajednice i, usprkos njihovoj lojalnosti, njihova je jedina krivnja bila narodnosna pripadnost i činjenica što nisu dijaspora, nego pripadaju dijelovima etnije koji su umjetnom granicom odvojeni od matičnog naroda s kojim čine jedinstvenu i neprekidnu cjelinu. 
Na kraju je autor knjige Tomislav Žigmanov  govorio o trenutnom položaju Hrvata u Vojvodini i njihovom traganju za svojim identitetom. U glazbenom dijelu programa nastupio  je Pere Ištvančić, voditelj tamburaškog orkestra ansambla »Lado«, koji je na tamburi odsvirao nekoliko improvizacija na bunjevačke teme.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika