Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Večer bečkih klasičara

Collegium Musicum Catholicum, koji djeluje pri Katoličkom institutu za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« iz Subotice, održao je u ponedjeljak 5. veljače, koncert u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće. Premda je najprepoznatljiviji kao komorni zbor, Collegium se i ovoga puta predstavio u formi vokalno-instrumentalnog ansambla, te smo tako dvadeseteročlani mješoviti zbor mogli čuti u pratnji njihovih kolega instrumentalista. 
Težište koncertnog programa činili su moteti Beethovena (Molitva pod zvijezdama), Vidakovića (Magnificat, te Rajska kruno, Zdravo djevo, Zdravo Majko Djevice iz zbirke »Devet Marijanskih stihova«), zatim glagolska antifona s otoka Krka (Kraljice nebeska), koral iz Cithare Octochorde 1701. (Zdravo Djevice), i Laudate Dominum, ulomak iz Mozartove Vesperae solennes de confessore, u kojem je solo dionicu otpjevala Nataša Kostadinović (mezzosopran). Prateći komorni sastav  činili su: Kristina Molnar Vincer (flauta), Ildiko Kurai (flauta), Viktor Molnar (violončelo) i Kornelije Vizin (klavir), koji je skupa s pijanisticom Julijom Kunjovom program koncerta upotpunio izvedbom nekoliko skladbi pisanih za klavir četveroručno (Serenada J. Haydna, Andante con variazioni G-dur KV 501 W. A. Mozarta i Turski marš iz Ruina Atine, Op. 113. L. van Beethovenova). Finale koncerta činila je izvedba čuvenog moteta Salve Regina in Es J. Haydna, što je za članove zbora ujedno bila prigoda iskazati svoje tehničke mogućnosti. Pozitivna reakcija publike, čiji je pljesak sudionike pozvao na bis, rezultirala je da još jednom čujemo Vidakovićev motet Zdravo Djevo.
U kratkoj izjavi za naš list, umjetnički ravnatelj i dirigent zbora Miroslav Stantić je govoreći o koncepciji programa, istaknuo kako je koncert zamišljen ponajprije kao večer glazbe bečkih klasičara, a budući da ansambl njeguje prije svega duhovnu glazbu, s posebnim naglaskom na skladbe hrvatskih skladatelja, na programu se našlo i nekoliko djela iz opusa Albe Vidakovića. Predanim radom i, prema mišljenju stručnjaka, dobrom izvedbom, Collegijevci su još jednom pokazali da, iako mladi, predstavljaju ozbiljne glazbene snage, na koje treba računati i ubuduće.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika