Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nedjeljom zabranjen rad trgovina

Od 1. siječnja u Hrvatskoj više nema široko rasprostranjene navike – nedjeljnog šopinga. Naime, prvoga je dana ove godine na snagu stupila zabrana rada nedjeljom za trgovine, premda poslodavci upozoravaju kako bi to moglo izazvati val otpuštanja zaposlenih. Iz Vlade Hrvatske stižu poruke kako zabrana neće biti ukinuta i da će se pozorno motriti na posljedice njenog uvođenja, dok mali trgovci strahuju od gubitka 7000 radnih mjesta. Za male trgovine, koje su i inače ugrožene nepovoljnim uvjetima na tržištu, gubitak prometa od 15 do 20 posto, koliko se u prosjeku ostvaruje nedjeljom, mogao bi biti koban, preciziraju hrvatski mediji. »Sa sigurnošću možemo pretpostaviti da od 10 tisuća obrtnika trgovaca, koliko ih sada radi nedjeljom i koji su direktno pogođeni ovim zakonom, njih bar 20 do 30 posto neće dočekati drugu polovicu godine«, izjavio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Boris Vukelić. On je najavio i kako postoji mogućnost da se Ustavnom sudu uputi zahtjev za ocjenu odredbe o zabrani rada nedjeljom.
Glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun rekao je kako je odluka donesena kao rezultat konsenzusa socijalnih partnera i to prije prvih znakova ekonomske krize, te da nema potrebe za njenom izmjenom. Međutim, dodao je i kako »život piše norme«, što su pojedini mediji protumačili kao ostavljenu mogućnost za ipak nekakve izmjene pojedinih odredbi ove odluke.
Iz Hrvatske udruge poslodavaca procjenjuju kako će se zabrana rada nedjeljom manje odraziti na prodavce hrane nego na trgovce drugom vrstom robe. U trenutku kada se još pouzdano ne može tvrditi kakvi su i koliki efekti globalne ekonomske krize na gospodarstvo, tajming za uvođenje zabrane rada nedjeljom trgovinama je prilično loš, procjenjuju ekonomisti.
S druge strane, sindikati podsjećaju kako su radnici u trgovinama do sada nedjeljom uglavnom radili, a to im nije bilo dodatno plaćeno i teško su na ime radne nedjelje mogli dobiti slobodan dan. Sindikati su, međutim, ipak podržali odluku.
Zabrana rada nedjeljom od prvog je spominjanja, prije nekoliko godina, podijelila javnost u Hrvatskoj. Crkva je tvrdila kako i trgovci, kao i svi ostali radnici, imaju pravo na odmor na kraju radnog tjedna, odnosno pravo provesti vrijeme sa svojom obitelji i ići u crkvu, trgovci su se žalili zbog smanjivanja obujma posla, dok je dio kupaca navikao u opskrbu ići upravo toga dana, često jedinog slobodnog u tjednu. 
Odluku Vlade Republike Hrvatske o zabrani rada nedjeljom, u srpnju prošle godine potvrdio je Hrvatski sabor. Odluka se ne odnosi na vrijeme turističke sezone, tako da će od 1. lipnja do 1. listopada trgovački centri moći raditi i nedjeljom, ali samo od 8 do 13 sati.
Trgovački sektor u Hrvatskoj zapošljava više od 260.000 ljudi.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika