Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Preljska zabava u srcu Lemeša

Prošle subote, 3. veljače, u Svetozar Miletiću (Lemešu) održan je tradicionalni »Marin bal«. Kao svetkovina običaja prela, ova pučka manifestacija u povodu Marin dana, potječe iz 50-tih godina prošloga stoljeća, 90-tih godina priređivao ju je lokalni Konjički klub, dok je u posljednje četiri godine organizira BKUD »Lemeš« (koji je prošle godine službeno preregistriran u HBKUD). 
Ovogodišnje manifestacija započela je preljskom pjesmom »Marinska jadikovka« Ivane Petković, čije je stihove kazivala članica HBKUD »Lemeš« Tamara Brkić. Okupljene u dvorani Doma kulture, pozdravila je predsjednica Društva Marija Bagi, a nastupom reprezentativne folklorne skupine Društva - bunjevačkim kolom, u koje se se uključili i ostali sudionici prela, prelo je i službeno otvoreno. 
Tijekom večeri goste je zabavljao ansambl »Subotičke lole«, a gosti su imali mogućnost sudjelovati u igri parova zvanoj »ples srca«, te svoju sreću okušati i u tomboli. Do kraja zabave, koja je trajala do kasno u noć, okupljenima su se predstavile članice Društva koje su sudjelovale u natjecanju za najlipču prelju na ovogodišnjem Velikom prelu u Subotici – Marija Tošaki  i Maja Loboda, aktualna bandašica lemeške Dužijance.
Inače, ovogodišnji bal je, prema riječima predsjednice HBKUD »Lemeš« Marije Bagi, okupio oko 150 gostiju. »Zadovoljni smo brojem gostiju, iako je zainteresiranost bila i veća, ali smo, nažalost, zbog veličine dvorane taj broj morali ograničiti. Nadam se i da su gosti zadovoljni programom prela, te da smo mi kao Društvo uspjeli dostojno prirediti ovu tradicionalnu pučku zabavu vezanu za povijest našega mjesta«, rekla je u izjavi za »Hrvatsku riječ« Marija Bagi.
Marin balu su, između ostalih, nazočnili i predsjednica MZ Svetozar Miletić Katarina Kaić, te predstavnici HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora, Željko Kolar i Antun Knežević. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika