Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Draženov muzej

Od lipnja prošle godine, neposredno uz Draženov dom u Ciboninoj sportskoj dvorani, otvoren je muzej posvećen velikanu hrvatske i svjetske košarke i najboljem hrvatskom sportašu XX. stoljeća, Draženu Petroviću. Na adresi trga koji je po njemu nazvan, na broju 3, nalazi se retrospektivno zdanje u kojemu je pohranjeno sve što je činilo impresivnu igračku karijeru velikana svjetskog sporta. O ideji i želji da se napravi muzej, djelatnostima u svezi njegovanja imena i sjećanja na »legendarnog kapetana«, razgovarali smo s Biserkom Petrović, materom i svojevrsnom »kustosicom« ovog zdanja u koje svakodnevno dolaze brojne skupine posjetitelja željnih nezaboravne čarolije legendarnog »Amadeusa« košarke.
Kako je uopće došlo do ideje za stvaranjem muzejske postavke posvećene najvećem hrvatskom košarkašu i sportašu XX. stoljeća?
Prije svega zbog velike želje djece, svih ljudi koji su tijekom godina redovito dolazili na njegov grob na Mirogoju, palili svijeće i doživljavali ga kao svog rođenog, to mi je dalo ideju za stvaranjem jedne stalne muzejske postavke tematski određene cjelokupnom igračkom karijerom moga sina, Dražena Petrovića.
Koliko je vremena proteklo od nastanka same ideje sve do njezine konačne realizacije?
Zaklada je osnovana još 1996. godine, ali nije mogla djelovati jer nije imala adekvatnoga prostora. Potom je sljedećih šest godina proteklo u traženju adekvatnoga prostora, te sređivanje svih potrebitih dozvola, da bi 2000. godine započela »bitka« za muzej, koja je također potrajala sljedećih šest godina, do prošle godine kada je, na obljetnicu smrti 7. lipnja, i svečano otvoren »Draženov muzej«.
Što se sve nalazi u stalnoj muzejskoj postavci i što posjetitelji mogu vidjeti?
U muzejskoj postavci se nalaze izloženi svi trofeji koje je Dražen osvojio tijekom svoje bogate igračke karijere, prije svih tri olimpijske medalje, i još četrdesetak drugih kolajni osvojenih tijekom igračke karijere koja je predstavljena od njezinih samih početaka, potom originalni dresovi u kojima je nastupao, s izuzetkom Cibonine majice koja se nalazi u »Kući slavnih«. (Hall of Fame op. a) 
Jedinstvenu atrakciju predstavlja i sustav Multimedije. O čemu se zapravo radi?
Zahvaljujući mogućnostima suvremene računarske tehnologije, posjetitelji (ponajprije djeca) svojevrsnom »živom slikom« imaju priliku dobiti dojam kako da su s Draženom skupa u dvorani. U biti ideja za mulitmedijom mi je došla prigodom posjeta Olimpijskom muzeju u Lausanni, gdje sam vidjela kako Katarina Witt »kliže« na monitorima i sebi sam zacrtala realizaciju mogućnosti da Dražen zauvijek »igra«. 
Kao majka velikog sportaša, što biste označili kao najvažnije u »stvaranju« budućih šampiona?
Osobno smatram da je rad na prvom mjestu, baš kako je to uvijek shvaćao i Dražen, govoreći kako je tajna njegovog sportskog uspjeha u 99 posto rada i treninga. Također bih savjetovala svim mladim sportašima ljubav prema onome čime se bave, da im nikada ne bude teško trenirati. Ne samo zbog velikih rezultata, već i zbog osjećaja ispunjenosti cijeloga života.
A što biste savjetovali njihovim roditeljima? 
Roditeljima savjet: Nitko ne može odgojiti dijete do roditelj. Ni škola, ni ulica, već samo i jedino roditelj. Treba ocijeniti i prepoznati što dijete želi, i potom ga voditi prema ostvarenju njegova cilja.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika