Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prvi puta na Velikom prelu

»Najbolji hrvatski tamburaši«, zvijezde tamburaške glazbe u Hrvatskoj, ali i kod nas, gostovali su ove godine po prvi puta na Velikom prelu u Subotici, te svojim pjesmama i glazbom obogatili program ovogodišnje manifestacije. 
Nekadašnji »Zlatni dukati«, a danas »Najbolji hrvatski tamburaši« su tamburaška  skupina koja postoji već dugi niz godina. Prvi puta na glazbenoj sceni pojavili su se sada već daleke, 1983. godine s albumom »Ni sokaci nisu što su nekad bili« u izdanju tadašnjeg »Jugotona«. Taj prvi sastav činili su: Zoran Bucković – prim, Stanko Šarić – basprim, Zdravko Šljivac – basprim, Željko Miloš (Yinks) – čelo, Mario Pleše – kontra, Mato Lukačević – bas, Marijan Majdak - vokalni solist. 
PROMJENE  SASTAVA: U ovom sastavu orkestar je radio kratko vrijeme, samo jednu sezonu, a 1986. godine Mato Lukačević u suradnji sa  Stjepanom Bogutovcem - Stipom ponovno okup-lja ekipu, sada u sastavu: Petar Nikolić – violina, 
Hrvoje Majić – basprim, Mirko Gašparović – basprim, Stjepan Bogutovac – basprim, 
Mato Miličić (Pišta) – kontra i  Mato Lukačević – bas. 
Ovaj sastav također nastupa u županjskom kraju, a posebno je bio značajan stalni angaž-man u taverni restorana »Kristal« gdje je sastav nastupao 1986. i 1987. godine. Krajem 1986., u sastav ponovno ulazi Stanko Šarić, a iz sastava izlazi Petar Nikolić, te u ljeto 1987.godine nastupaju diljem cijele Hrvatske. Iste godine došlo je do suradnje s kompozitorom Josipom Ivankovićem, a rezultat je bio album »Nek’ zvone tambure« koji izlazi na tržište 1988. godine. U lipnju ove godine iz grupe odlazi Stjepan Bogutovac, a preostala petorka nastavlja, uglavnom plodnu, suradnju s Josipom Ivankovićem iz koje je proizašao niz albuma. 
VELIKI BROJ ALBUMA: Na turneji u organizaciji HBZ-e iz Amerike rađa se ideja za snimanjem albuma s domoljubnim pjesmama »Hrvatska pjesmarica«, koji puno pridonosi popularizaciji sastava i tamburaške glazbe uopće. Uspješna suradnja s Josipom Ivankovićem okončala se 1996. godine nakon sve učestalijih razmirica, te po prijedlogu  »Croatia Recordsa«, 1997. godine »Zlatni dukati« mijenjaju ime u »Najbolji hrvatski tamburaši«. Unatoč toj činjenici sastav i dalje nastavlja s radom i to uspješno, rezultat toga rada su i sljedeća izdanja: »Vranac« (tada su se zvali još »Zlatni dukati«), »Nek me pamte gradovi«, »Hrvatske pjesme iz Bosne i Hercegovine«, »Sedam dana«, »Divne godine«, »Tamburica od javora suva« te album »Sretan Božić«. Godine 1999. grupu pogađa tragičan događaj, smrt dugogodišnjeg primaša Hrvoja Majića. Nakon ovog nemilog događaja preostali članovi sastava, svjesni nepovratnog gubitka, ipak nalaze snagu i nastavljaju s radom. Na mjesto pokojnog Hrvoja Majića u grupu dolazi talentirani glazbenik Denis Špegelj iz Virovitice. On zamjenjuje pokojnog Hrvoja Majića od albuma »Sedam dana«. U lipnju 2006.godine u sastav dolazi još jedan novi član Krunoslav Golubičić, izvrstan instrumentalist koji svira čelo. 
DOJMOVI S PRELA: Trenutačni sastav »Najboljih hrvatskih tamburaša« u kojem su se predstavili subotičkoj publici na Velikom prelu izgleda ovako: Stanko Šarić – basprim, Denis Špegelj – basprim, Mirko Gašparović – basprim, Krunoslav Golubičić – čelo, Mato Miličić (Pišta) – kontra i Mato Lukačević – bas.
»Nakon ovoga nemilog rata mi smo treći puta u Subotici, drugi puta u ovoj dvorani, ali prvi puta na Velikom prelu. Dojmovi su nam uvijek ovdje u Subotici bili pozitivni i prepuni lijepih uzbuđenja. Moram reći kako smo imali tremu jer smo prvi puta tu na ovako velikoj manifestaciji. Nadam se da smo ispunili očekivanja i opravdali povjerenje koje nam je ukazano samim pozivom da dođemo ovdje«, rekao je jedan od članova Stanko Šarić. 
Što se tiče njihovog daljeg rada, kako nam sugovornik otkriva, uskoro se očekuje izlazak njihovog novog albuma. »Imamo gotov album, ali ga još nismo stigli objaviti, no vjerujem kako ćemo sve uspjeti riješiti i da će novi album izići za nekih mjesec do dva dana. Na albumu će se naći nekih 12-13 pjesama, nisu baš sve potpuno nove, jer smo ih izvodili na festivalima po Hrvatskoj, ali vjerujem da su te pjesme ovdje u Subotici nove«, rekao je Šarić.  
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika