Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Susret predstavnika kršćanskih crkava

Predstavnici više kršćanskih crkava - nadbiskup i metropolita beogradski mons. Stanislav Hočevar, subotički biskup mons. Ivan Penzeš, zrenjaninski biskup mons. László Huzsvár, pomoćni biskup đakovački i srijemski i vikar za Srijem mons. Đuro Gašparović, episkop bački Irinej Bulović, naslovni episkop jegarski Porfirije, biskup Slovačke evangeličke crkve Samuel Vrbovski, superintendent Evangeličke crkve Árpád Dolinsky i biskup Reformirane kršćanske crkve István Csete Szemesi - bili su sudionicima Međucrkvene biskupske konferencije, koja je u četvrtak 25. siječnja, održana po prvi puta u okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u Subotici.
Nakon konferencije, četvorica katoličkih biskupa, uz koncelebraciju petnaestak svećenika i nazočnost biskupa ostalih kršćanskih Crkava, predvodili su svetu misu u katedrali-bazilici sv. Terezije, čime je svečano proslavljena svetkovina Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika Subotičke biskupije, te ujedno završena i Molitvena osmina za jedinstvo kršćana.
U izjavi za medije nadbiskup Hočevar je, među ostalim, istaknuo kako je međucrkvena Biskupska Konferencija održana u ozračju koje je na poseban način izazvano događajem Trećeg ekumenskog europskog susreta, koji će se, kako je naveo, održati u rujnu ove godine u gradu Sibiju u Rumunjskoj. »Željeli bismo dati tom susretu svoj doprinos, da on ne bi bio samo događaj za sebe, nego da bi među nama proizveli jedan proces u ekumenskom razmišljanju i djelovanju. I ovaj naš ekumenski susret želio je dati mali doprinos u službi tog procesa kako bi svi kršćani bili sve više sposobni čuti Božji glas i odgovoriti na njega. Mi smo se zato osvrnuli i na prilike u kojima živimo, radimo i djelujemo, kako bismo bolje otkrili naše zadaće a time i potvrdili želju i ustrajnost da i ubuduće što više zajedno surađujemo, radimo i otkrivamo Božje planove«, rekao je nadbiskup Hočevar. 
Novinarima se obratio i episkop bački Irinej, koji je istaknuo kako su razgovori međucrkvene Biskupske Konferencije vođeni u svjetlu općih kretanja u kršćanskom svijetu, ali i da su također razmatrane »naše konkretne odgovornosti u ovoj našoj manjoj sredini, u kojoj živimo suočeni s istim izazovima«.  Također, on je iznio i jedan od zaključaka konferencije po kome bi se ovakvi susreti svećenika, ali i vjernika, trebali priređivati češće, a ne samo jednom godišnje. »Sve to zajedno predstavlja našu zajedničku odgovornost i brigu za one duše koje povjeravaju sebe nama, svaki po svojoj Crkvi i tradiciji, i pruža nam mogućnost da što autentičnije, i koliko više možemo, budemo svjedoci ljubavi Kristove po kojoj živi svijet«, rekao je episkop bački Irinej.
Molitvena osmina za jedinstvo kršćana ove je godine u Subotici održana po trideseti put. Kroz osam dana vjernici kršćanskih Crkava molili su za jedinstvo prema zadanim temama u katoličkim crkvama sv. Marije, Marije Majke Crkve, sv. Jurja, sv. Križa, u franjevačkoj crkvi i u katedrali sv. Terezije, te u pravoslavnoj crkvi Vaznesenja Gospodnjega i u evangeličkoj crkvi.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika