Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Praksa potvrdila problem

Komunikacija u hrvatskoj zajednici, bila je temom »Razgovora«, što ih je u čitaonici Gradske knjižnice u Subotici, prošloga petka 26. siječnja, organizirala subotička udruga »Pučka kasina 1878.«. Budući da se u Subotici istodobno održavao još jedan  »Razgovor« – čiji se organizatori također pozivaju na nastavljanje tradicije ovoga okup-ljanja bačkih Hrvata s ciljem rasprave o aktualnim problemima u zajednici, koje je 1934. utemeljila Hrvatska prosvjetna zajednica u Subotici na čelu s biskupom Lajčom Budanovićem – tajnik »Pučke kasine 1878.« Ljudevit Vujković Lamić je otvarajući ovogodišnji »Razgovor« istaknuo kako dvostrukost održavanja ovoga skupa uvjetuju davnašnje nesuglasice između predstavnika dvaju udruga, u koje, kako je dodao, »ne želimo ulaziti«. »Naša je ideja da stojimo na usluzi našem narodu i u tom smislu djelujemo«, napomenuo je on.
ODABIR TEME: Obrazlažući odabir ovogodišnje teme, član Glavnog odbora »Pučke kasine 1878.« Bela Tonković je u uvodnoj riječi istaknuo kako je Glavni odbor prihvatio inicijativu vratiti se izvornoj namjeri »Razgovora«, odnosno »da ‘Razgovor’ bude uistinu razgovor, a ne tribina na kojoj bismo obrađivali nečiju misao ili izreku, izmjerili svoju distancu od te misli i tražili načina što i kako da promijenimo u svojem životu da bismo u životu ostvarili tu misao«. 
»Zamislili smo i da razgovor bude okrenut prema budućnosti, a ne prema prošlosti. Razgovor u pravom smislu riječi želi i Udruga mladih Krov i ona je pokrenula svojevrsni razgovor o odnosima stari-mladi u našoj zajednici. Prvi razgovor bio je 16. prosinca prošle godine i odmah poslije toga Pučka kasina je dogovorila s Krov-om da zajedno organiziramo ovaj današnji Razgovor upravo na temu: ‘Komunikacija u hrvatskoj zajednici’, prije svega na relaciji stari – mladi«, rekao je Tonković, dodajući kako je udruga mladih Krov »zadnjih dana bila izvrgnuta teškim pritiscima i vrijeđanjima«, te je njihovo sudjelovanje, kao udruge, izostalo.
Naglasivši kako međugeneracijske razlike, pa i sukob, nisu odlika samo današnje situacije, Tonković je naveo kako je cilj ovog Razgovora upravo započeti i ohrabriti komunikaciju. »Nije nam namjera da bilo koja strana, da tako kažem, preskoči zid i drugu stranu uvjeri, pridobije ili čak pobijedi. Obično je tako da gdje postoji pobjednik, postoji i pobijeđeni. U našem konkretnom slučaju pobjeda bi bila prividna, a u stvari svi bi bili gubitnici, jer bi se komunikacija prekinula. Cilj nam nije preskočiti zid, već umanjiti zid, početi ga razgrađivati - koliko je to moguće. Razliku u dobi i načinu razmišljanja ne možemo potpuno ukloniti, ali možemo kulturno razgovarati i uspostaviti tolerantne odnose«, rekao je Tonković.
ZNANSTVENI ASPEKTI: U kontekstu naznačene teme, Razgovori su nastavljeni predavanjem višegodišnjeg novinara medija na hrvatskom u Subotici, ujedno i moderatora ovog skupa Nikole Perušića, koji je u kratkim crtama predstavio osnovne značajke komunikologije, relativno nove znanosti koju, kako je istaknuo, u hrvatskoj zajednici nismo toliko »moderni« da bismo njezine prednosti iskoristili.  
O temi komunikacije iz aspekta psihologije govorila je psihologinja iz Subotice Suzana Marjanović, koja je osvrnuvši se na problem loše komunikacije u hrvatskoj zajednici, kao jedan od uzroka navela nedovoljno dobro izgrađene institucije, koje bi, kako je napomenula, trebale postavljati »pravila igre« i pomoći njezinim članovima u ostvarivanju neke ideje. Prema njezinim riječima, nedozrelost ovih institucija odlikuju neizgrađeni kriteriji kvalitete, kao i odsustvo »zdrave« kritike. 
»Ukoliko se različiti ciljevi ne artikuliraju skupa kroz institucije, onda se među ljudima stvaraju bezdani«, rekla je Marjanovićeva, naglasivši da sve ono što žele raditi, članovi zajednice moraju činiti kroz institucije i pravila koja, kako je dodala, osiguravaju jasnu i otvorenu komunikaciju. Također, u cilju poboljšanja komunikacije ona je naglasila potrebu spuštanja konflikata na razinu potreba, budući da se »čovjek prestane svađati kada dođe do svojih potreba«.
U daljnjem tijeku »Razgovora«, mogućnost osvrnuti se na osnovnu temu, ali i niz drugih pitanja vezanih za aktualno stanje u hrvatskoj zajednici, dobili su sudionici skupa. Iako u »Razgovoru«  nije sudjelovala udruga Krov (koja je svoj »izostanak« obrazložila u priopćenju objavljenom u prošlom broju »Hrvatske riječi«), valja istaknuti kako je time osnovna zamisao dijaloga na relaciji stari-mladi, samo donekle izgubila na značaju, budući da je među oko pedesetak okupljenih, bilo i nekoliko predstavnika mlađe generacije, koji su svojim komentarima i prijedlozima sudjelovali u ovoj tribini. Konačnih zaključaka nije bilo, jer kako su i sami izlagači u više navrata istaknuli, cilj Razgovora bio je komunikacijske probleme naznačiti, te u kontekstu iznalaženja rješenja, ohrabriti i potaknuti dijalog.
U umjetničkom dijelu programa nastupio je Katedralni zbor »Albe Vidaković« iz Subotice pod vodstvom s. Mirjam Pandžić. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika