Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rampa za manjinske jezike

Sjednica SO Apatin, održana u ponedjeljak, 29. siječnja, obilovala je polemičkim tonovima između koalicije na vlasti i oporbe. Emocije su često izmicale kontroli, tako da su dijalozi u nekoliko navrata prelazili granice dobroga ukusa u smislu osobnoga vrijeđanja. 
Verbalni sukobi počeli su još prije utvrđivanja dnevnoga reda. Prijedlog dopune dnevnoga reda s obrazloženjima, za razrješenje direktora Doma zdravlja  dr. Živorada Smiljanića i direktora Informativnog centra »Glas komune« Jovana Backovića, prezentiran od strane šefa vijećničke grupe Demokratske stranke Srbije Milana Dražića, podržan je od kolege iz Demokratske stranke Branka Sudžukovića. Voljom i glasovima vijećnika koalicije na vlasti (Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke) prijedlozi nisu uvršteni u dnevni red. Spomenuti dvojac predložio je i skidanje s dnevnoga reda prijedloga izmjene i dopune Poslovnika o radu SO Apatin, uz obrazloženje da je nejasno zašto se to radi sad, dvije i pol godine nakon usvajanja, te da se predloženim izmjenama i dopunama zapravo ograničava sloboda govora, a izraženo je i čuđenje što je izmjene predložio predsjednik Općine dr. Živorad Smiljanić, koji i nema obvezu nazočnosti sjednicama ovoga tijela. I ovoga puta prijedlog oporbe odbijen je većinom glasova. 
USKRAĆENA PRAVA MANJINAMA: Na isti način izglasovane su i odluke iz sfere komunalnih djelatnosti i investicija, a nove polemike izazvalo je neriješeno pitanje programa na jezicima nacionalnih manjina u lokalnim medijima, odnosno Radio Apatinu i »Glasu komune«. Primjedbe je stavilo nekoliko oporbenih zastupnika, ocjenjujući da u ovoj kući nije ništa poduzeto glede zadovoljavanja potreba nacionalnih manjina u sferi informiranja, bilo putem Radio Apatina, bilo na stranama »Glasa komune«.  Najkonkretniji u izlaganju bio je zastupnik MO DSHV-a Sonta Stipan Silađev. »Izvješće o radu Informativnoga centra lijepo je napisano, no ono što ne piše jest istina da se Glas komune tiska isključivo na ćirilici, osim promidžbenih poruka i poslanica kojima nam se obraća predstavnik Katoličke crkve. Isključivo se rabi srpski jezik, nema niti jedne stranice posvećene manjinama. Kako je poznato, naša Općina je multinacionalna, a Mađara i Hrvata ima toliko, da su u svojim selima stekli pravo na službenu uporabu materinjega jezika i pisma, sukladno pozitivnim zakonskim propisima. Stoga možemo zaključiti da lokalna sredstva javnoga informiranja nemaju ulogu javnoga servisa svih građana Općine Apatin onako kako je to propisano Zakonom, pa i aktima koja smo sami izglasovali na ovoj Skupštini. Uskraćivanjem informacija na materinjemu jeziku pripadnici manjina stavljeni su u neravnopravan položaj, što ima za posljedicu povećanu neuposlenost, zaostajanje u kulturnoj, prosvjetnoj, gospodarstvenoj, pa i svakoj drugoj sferi, a uloga medija u ovoj izbornoj godini ima osobitu težinu.
Članovi Savjeta za međunacionalne odnose  SO Apatin više puta su ukazivali općinskoj upravi na ove propuste, ali se redovito nailazilo na otpore promjenama. Izlike su se nalazile u predstojećoj privatizaciji i slično. Ne možemo dopustiti uskraćivanje prava manjinama. Poznato je da IV Vojvodine inzistira na izmjeni Zakona o radiodifuziji, kojom će se omogućiti dobivanje statusa lokalnog javnog servisa elektronskim medijima koji emitiraju program na jezicima koji su u službenoj uporabi u Vojvodini. Isto tako, poznato je da naši političari u kontaktima s predstavnicima Europske unije ističu kako se kod nas maksimalno poštuju prava manjina. Sve smo lijepo napisali u zakonima, jedino što se to ne poštuje. Pitam vas: koga mi to varamo?  EU, ili nacionalne manjine, ili možda sami sebe? Jedina istina je da nismo oni kojima se predstavljamo. Mnogi među nama to smatraju svojom pobjedom i zadovoljni su ovakvim stanjem. Na ovaj način svi smo gubitnici, a samo mali korak nam nedostaje da svi budemo pobjednici« - rekao je sa skupštinske govornice Silađev i skupa s još nekoliko oporbenih vijećnika pozvao kolege da zbog navedenih teških propusta ne usvoje prezentirano izvješće o radu IC-a, no, na poziv predsjednika Skupštine Miodraga Bakića, usvojeno je većinom glasova vladajuće koalicije. I ova sjednica općinskoga parlamenta pokazala je nelogičnost našega političkoga razmišljanja, pokazala je da za donošenje bilo koje odluke na lokalnoj razini nije bitno uporište u zakonima ove Države, već samo jedan glas više od polovice i volja lokalnih političkih moćnika. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika