Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Prelo s rekordnim brojem gostiju

Prvom preljskom pismom »Kolo igra, tamburica svira«, u izvedbi vokalne solistice Antonije Piuković, otpočelo je ovogodišnje »Veliko prelo«, koje je održano prošle subote 27. siječnja, u subotičkoj Dvorani sportova. Prema procjenama organizatora, tradicionalna manifestacija bunjevačkih Hrvata u Subotici ove je godine uspjela okupiti preko 1200 gostiju, što ujedno predstavlja rekordni broj posjetitelja u povijesti Velikog prela.
Okupljene, među kojima i brojne uzvanike iz zemlje i inozemstva, u ime organizatora pozdravili su predsjednik Organizacijskog odbora »Velikog prela 2007.« Josip Horvat i predsjednik Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« Mirko Ostrogonac. Ističući značaj Prela, Ostrogonac je naveo kako je ono, ponajprije, postalo »trajni znak našeg prepoznavanja za one koji su sa nama, pa i za one koji su protiv nas«. »Prelo je događaj a ne tek jednostavno zabava. S druge strane, Prelo je najviša razina naše društvene zabave, protkana duhom iz kojeg progovaraju stoljeća naših predaka, a i zabava čijim načinom slavljenja i mi želimo progovoriti našim mladima. Konačno, Prelo je zajedništvo svih generacija našeg naroda, kada u ovih nekoliko sati možemo osjetiti kako je lijepo kada su braća zajedno, kako govori stara mudrost«, rekao je Ostrogonac.
PROGRAM VEČERI: U uvodnom dijelu cjelovečernjeg programa, nastupili su članovi Ansambla narodnih plesova i pjesama HKC »Bunjevačko kolo«, uz pratnju tamburaša Glazbenog odjela spomenuta Centra pod ravnanjem prof. Mire Temunović, koji su se publici predstavili i s par samostalnih točaka. S njima je nastupila i mlada vokalna solistica Martina Dulić, a publika je također imala prigodu čuti i najuspješnije pjesme s prošlogodišnjeg, VI. Festivala bunjevački pisama, koje su izveli Marinko Rudić Vranić, Marija Jaramazović i Lidija Ivković. 
Smjenjujući se u glazbenim blokovima, za ugodno ozračje do ranih jutarnjih sati bili su zaduženi tamburaški ansambl »Ravnica« iz Subotice i glavne zvijezde večeri – Najbolji hrvatski tamburaši (bivši Zlatni dukati). 
Nije izostala ni bogata tombola, na kojoj je kao i prošle godine, glavna nagrada bila jednotjedno ljetovanje na hrvatskom primorju za dvije osobe.
BROJNI UZVANICI: Među uzvanicima Velikog prela bili su zamjenik predsjednika Općine Subotica i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović, načelnik Sjeverno-bačkog okruga Zoran Prćić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić sa suradnicima, zastup-nik u hrvatskom saboru Ivica Klem, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš sa suradnicima, konzul Republike Hrvatske u Tuzli Miroslav Kovačić, predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« mons. dr. Andrija Kopilović, biskupski vikar za pastoral i katedralni župnik iz Subotice mons. Stjepan Beretić, fra Marko Lovrić iz Franjevačkog samostana u Tuzli, zamjenik pokrajinskog tajnika za propise, upravu i nacionalne manjine Đorđe Čović, voditelj vukovarske podružnice HMI Silvio Jergović, dopredsjednik DSHV-a Josip Gabrić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva »Napredak«, podružnica Tuzla Miroslav Petrović, glavni tajnik istoimenog Društva i glavni urednik lista »Hrvatski glasnik« Juraj Novosel, dopredsjednik udruge »Šokačka grana« iz Osijeka Imra Vrbešić, dopredsjednica HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora Marija Šeremešić sa suradnicima, predstavnici »Seljačke sloge« iz Nuštra u Republici Hrvatskoj, dopredsjednik MKC »Nepkör« iz Subotice György Boros, predstavnik »ATB Sever« Ljubo Obradović, skupina gospodarstvenika iz Vinkovaca na čelu s Stjepanom Jerinkićem i predstavnik Hrvatske manjinske samouprave iz Segedina (Republika Mađarska) Dušan Marjanović. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika