Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Brojne mogućnosti organiziranog djelovanja

Apel za pomoć bio je moto prvoga radnoga skupa kojega je Uprava novoosnovanog Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Mostonga« organizirala, u subotu, 27. siječnja, u pansionu »Tomaš« u Baču, s predstavnicima hrvatskih udruga iz Vajske, Sombora, Sonte, Monoštora, Bačkog Brega i Subotice te Šokačke grane iz Osijeka i predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, županije Vukovarsko-srijemske i Hrvatske matice iseljenika.
»Pozvali smo Vas na dogovor o suradnji i uzajamnom povezivanju«, rekao je pozdravljajući nazočne Stjepan Čoban, predsjednik HKUD »Mostonga«.
»Želimo pomoć kako bi uspješno startali s djelovanjem ovog našeg Društva, kako bi se što bolje integrirali u svakodnevicu i povezali s udrugama koje iza sebe već imaju iskustvo i tradiciju u njegovanju hrvatstva, naše kulture, običaja i bogate baštine, da nam otvorite perspektivu djelovanja u ovoj našoj sredini i širem prostoru, te mogućnost sudjelovanja u zajedničkim projektima, susretima, smotrama i drugim vidovima djelovanja.«
VAŽNE ZADAĆE: Udruga je osnovana nedavno, točnije 15. prosinca prošle godine, a inicijativa je potekla nepunu godinu prije i to od susjeda iz Vajske, čije Društvo »Dukat« djeluje od prije 5 godina. Naime, poticaj je došao u vidu pokladne zabave, organizirane prošle godine u Baču, kad se osjetila potreba da i Hrvati iz Bača žele udrugu koja će njegovati i čuvati šokaštvo i hrvatstvo, tradicijske običaje i ljepotu i bogatstvo baštine i naravno hrvatski jezik, osnovnu značajku svakoga naroda i njegove zajednice. Već tada je formiran Organizacijski odbor, a većina tih ljudi je i u novoosnovanom Upravnom odboru društva.
Riješenost Hrvata iz Bača da osnuju svoju kulturnu udrugu prvi je pozdravio predsjednik HNV-a Josip Zvonko Pekanović. 
»Bač je stari hrvatski grad i sjedište jugoistočne Bačke, koji je svojevremeno bio i sjedište županije u kojemu je stolovao često spominjani župan Vid, a povijest nas uči da ove prostore Hrvati nastanjuju još od sedmog stoljeća. Pozivanjem nas iz HNV-a i DSHV-a, pozivanjem predstavnika županije Vukovarsko-srijemske i saborskog zastupnika Ivice Klema, predstavnika Hrvatske matice iseljenika i Šokačke grane iz Osijeka, govori dostatno o vašoj riješenosti da već na samom početku oblikujete svoj program i svoje aktivnosti u pravcu njegovanja materinskoga jezika, kulture i baštine Hrvata-Šokaca, koji su na ovim prostorima počeci početaka, još od seobe iz Bijele Hrvatske. Druga je važna zadaća obrazovanje naše djece i mladih na hrvatskom jeziku, što je već zaživjelo u Subotici i okolici i u nekom vidu i u Bačkom Bregu, Monoštoru, Somboru i Sonti, a sada će to biti zadaća i vas u Baču, a sljedeće, također vrlo važno, je informiranje na hrvatskom jeziku, i meni je drago da vi u Baču već imate emisiju na hrvatskom jeziku na Radio Baču, ali evo pokrećemo i informiranje na TV Novi sad, a uskoro i na Radio Novom Sadu«.
SVJEDOČANSTVO O OPSTOJNOSTI HRVATA U BAČKOJ: I saborski zastupnik i načelnik općine Nijemci Ivica Klem, čiji djed potječe iz Bača, pohvalio je aktivnost Hrvata u Baču i njihovu želju da aktivno svjedoče o opstojnosti Hrvata na ovim prostorima. 
»Prenosim Vam pozdrave župana Bože Galića, koji je morao hitno u Suboticu, ali je obećao potrebitu pomoć, jer Vukovar i Bač su susjedi i prijatelji, a skora veza skelom između Vukovara i Vajske će to prijateljstvo još više produbiti. Podsjetio bih vas i na zalaganje premijera Ive Sanadera, prigodom posljednje posjete Bajakovu, Beogradu i Subotici, koji je obećao boljitak suradnje naše dvije susjedne zemlje i dobio potporu i premijera i predsjednika u Beogradu, i ohrabrio Vas da su godine strepnje iza nas, a pred nama je bolja europska budućnost, što zahtijeva i razboritost i odgovornost. Dobar dio odgovornosti je i na vama, jer morate se dobro organizirati, evo i kulturno, ali i politički, morate participirati u vlasti, od lokalne razine do repub-ličkog parlamenta, pa nitko neće moći  odlučivati umjesto vas. Mi već godinama organiziramo manifestaciju Divan je kićeni Srijem, koja okuplja udruge s obje strane državne granice, koja je i započela u Općini Nijemci, pa vas pozivam da sudjelujete već u proljeće ove godine, koncem svibnja i početkom lipnja.«
Riječi pohvale uputio je i Đorđe Čović, u ime Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine, ali i u ime DSHV-a, istaknuvši da borba za veću razinu prava posljednjih godina daje sve bolje rezultate, pa će nakon nedavnih parlamentarnih izbora hrvatska manjinska zajednica po prvi puta imati svojega zastupnika u parlamentu Srbije. 
»Nama predstoje do konca godine lokalni i pokrajinski izbori, pa ćemo se morati što bolje organizirati i sami preuzeti odgovornost za djelovanje naše manjinske zajednice, a to ćemo najbolje osigurati ako budemo participirali u vlasti u svakoj našoj sredini, barem sukladno našem udjelu u strukturi stanovništva, i da imamo što više naših predstavnika u pokrajinskom parlamentu, jer tu će se donositi odluke, pa i dijeliti sredstva. A kad je već riječ o sredstvima, što prije donesite plan i program rada, što prije to poduprite s financijskim potrebama i javljajte se na naše natječaje za raspodjelu sredstava, jer jedino to je način da dio tih sredstava dođe i u Bač.« 
POZIVI NA SEMINARE I MANIFESTACIJE: Predstojnik ureda HMI u Vukovaru Silvio Jergović je obećao  potporu i u sredstvima i u organizacijskom pogledu, jer Matica i inače ima čitav niz aktivnosti na pomaganju našim manjinskim zajednicama u susjednim zemljama. Već u veljači je seminar za nastavnike hrvatskoga jezika u Vinkovcima, na ljeto je seminar za voditelje kulturnih djelatnosti, a pozvao je bačke Šokce na već spomenutu manifestaciju Divan je kićeni Srijem, ali i na tradicionalne manifestacije, kakve su Županjsko šokačko sijelo, Đakovačko vezovi, Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo i naravno Međunarodna smotra folklora u Zagrebu. 
Počasni predsjednik HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega i član Izvršnog odbora HNV-a Joza Kolar je odmah obećao inicijalnih 5 tisuća dinara, za dobar početak djelovanja i čestitao Šokcima na dolasku pod okrilje HNV-a, jer njihovim organiziranjem zaokruženo je kulturno organiziranje Hrvata u čitavom Podunavlju, od Vajske do Bačkog Brega. Pozvao je delegaciju društva na Šokačko prelo u  Beregu, već idućega tjedna.
Predsjednik Udruge bačkih Hrvata u Republici Hrvatskoj sa sjedištem u Vinkovcima Zdenko Bundić, također je obećao pomoć, i kod donošenja programa i kod njihove realizacije, i ukazao na nekoliko aktivnosti koje provodi spomenuta Udruga, kao što su hodočašće u marijanska svetišta, gostovanja crkvenih zborova i podjele paketića za djecu u povodu blagdana sv. Nikole u Novom Sadu. 
Dopredsjednik Šokačke grane iz Osijeka Imra Vrbešić zahvalio se na pozivu i pozvao domaćine na prvu aktivnost Grane pod nazivom ‘Što su jeli naši stari u korizmu’, te obećao pomoć Društvu kad god im zatreba, a na prvoj skeli, u ožujku ili travnju, od Vukovara do Vajske, obećao nazočnost Šokačke grane, tamburaškog sastava Šokačka duša i muške i ženske pjevačke skupine. 
Pomoć je obećala i Marija Ihas, članica HKUPD »Dukat« iz Vajske i voditeljica tamburaške sekcije. 
»Vajska je neveliko mjesto s oko 4 tisuće žitelja i 6 nacionalnosti, a u našoj katoličkoj crkvi okuplja se oko 1200 vjernika, Hrvata, Mađara i Slovaka i svi se dobro slažemo. Naše Društvo djeluje od 2002. godine, aktivno je nekoliko sekcija, folklorna, tamburaška, dječja folklorna, dramska te pjevački zbor, a sudjelovali smo na brojnim smotrama i susretima, od Okučana i Delnica do Sonte, Bača i Apatina i naravno Subotice, gdje smo svake godine na Dužijanci.«
Bač je općina sa 17 – 18 tisuća žitelja u pet mjesta, sam Bač ima 7-8 tisuća žitelja, a Hrvata je u Općini oko desetak posto. Pred njima je hvale vrijedan pokušaj da se organiziraju i organizirano djeluju na očuvanju baštine i nema sumnje da će na tome ustrajati.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika