Arhiv tekstova Arhiv tekstova

HRCKOVA SVEZNALICA

Ove knjige vrijedi pročitati…
 
Harry Potter serijal je romana koje je napisala engleska književnica Joanne Kathleen Rowling. Do sada je objavljeno šest od sedam planiranih knjiga. Knjige opisuju svijet vještica i čarobnjaka, a glavni je lik mladi čarobnjak Harry Potter. 
Prvi roman, Harry Potter i Kamen mudraca objavljen je 1997. Prve četiri knjige već su doživjele i svoja filmska izdanja, a snimanje filma po petoj knjizi započelo je u veljači 2006. Potvrđeni je datum premijere 13. srpnja 2007. 
Romani većim dijelom spadaju u žanr fantastike; međutim, to su ujedno i edukacijski romani čija je radnja smještena u Školu vještičarenja Hogwarts, britanski internat za čarobnjake čiji nastavni program uključuje korištenje magije. Knjige su pisane u stilu misterioznih avantura; u svakoj su knjizi pomno skriveni tragovi koji dobivaju značenje već s izlaskom sljedećeg nastavka, a glavni likovi često progone brojne sumnjivce što dovodi do naglog obrata koji razjašnjava cijelu situaciju. 
Glavni lik, dječak imenom Harry Potter, siroče je koje živi sa svojim okrutnim rođacima, Dursleyjevima. Oni su ga u početku držali u potpunom neznanju što se tiče njegovog čarobnjačkog naslijeđa – Dursleyjevi preziru njegovu »neprirodnost«. Međutim, kako se približavao njegov jedanaesti rođendan, Harry je postajao sve više svjestan svoje posebnosti, a na svoj je rođendan imao prvi susret s čarobnjačkim svijetom kad je obaviješten da je zapravo čarobnjak i da je pozvan u Školu vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts. 
Čarobnjački svijet u kojem se Harry iznenada našao potpuno je odvojen, ali ujedno i vezan sa »stvarnim« svijetom. Čarobnjački se svijet sastoji od niza skrivenih ulica, prastarih gostionica, usamljenih dvoraca koji ostaju nevidljivi nemagičnoj populaciji.  Magični je dar urođen i ne može se naučiti, iako mladi čarobnjaci moraju pohađati čarobnjačku školu kao što je na primjer Hogwarts kako bi usavršili i kontrolirali svoje sposobnosti. Većina čarobnjaka nije upoznata s svijetom koji im se čini čudnijim nego što bi se običnim ljudima činio njihov svijet. Najbolji prijatelji Harry Pottera u avanturama su Ron i Hermione a neprijatelji Lord Voldemort, Severus Snape i Draco Malfoy.
Priredio: Zoltan Sič
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika