Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Fenomenalni uvjeti za rad

Već petu godinu jedan od najpoznatijih subotičkih hokejaša svih vremena, Subotičanin Marko Ziđarević radi kao izbornik hokejaške reprezentacije Ujedinjenih Arapskih Emirata i trener hokej kluba »Al Ajin« iz istoimenog grada. Zimsku pauzu iskoristio je za kraći dolazak u rodni grad na odmor, ali su ga sportske obveze u reprezentaciji Srbije do 20 godina odvele i put Litve. 
O hokeju, za koji kako kaže živi svih 24 sata na dan, egzotičnim emiratima i hokeju usred pustinje, razgovarali smo u kraćem razgovoru za naš tjednik.
4Kakva je trenutačno hokejaška scena u Emiratima i koliko je uopće popularan ovaj ledeni sport u srcu pustinje?
Trenutačno u Emiratima egzistira desetak hokej klubova, osam internacionalnih momčadi i dvije lokalne, koji međusobno igraju ligaško natjecanje. Hokej je vrlo popularan sport u Emiratima, postoje tri velike sportske dvorane koje primaju oko tri tisuće zaljubljenika u ovaj atraktivan sport na ledu. Primjera radi, upravo je u pripremi organizacija velikoga međunarodnog turnira , u Dubaiju, na kojemu će sudjelovati dvadesetak najboljih momčadi.
4U kojoj se svjetskoj skupini natječe hokejaška reprezentacija Emirata na čijem ste čelu već nekoliko godina?
Sada se natječemo isključivo u azijskom dijelu, jer još uvijek nismo članovi svjetske hokejaške federacije (IHF), ali će to uskoro biti učinjeno i tada će reprezentacija moći započeti s igranjem predkvalifikacijskog ciklusa za plasman u C skupinu svjetskog hokeja. 
4Kako biste ocijenili snagu reprezentacije koju vodite?
Mislim da bi imali mjesta u diviziji 2 svjetskog tenisa, tamo gdje se nalazi i reprezentacija Srbije. U usporedbi s recimo momčadi Spartaka u kojoj sam ja nekada igrao, ova momčad je jača, ponajprije što ima leda tijekom cijele godine. Uvjeti su fantastični, oprema nije problem, jer sve financira šeik i mnogo, mnogo više se radi.
4Osim muške reprezentacije, jamačno je interesantno zabilježiti podatak da ste ujedno i izbornik ženske hokej reprezentacije i trener lokalnog ženskog tima.
Ženski hokej tim jednako trenira kao i muški, ali su njihovi treninzi i utakmice zatvoreni za muški dio populacije. Jedini muškarac u dvorani sam isključivo ja, kao izbornik i trener. Također, kada samo žene kližu, u tim terminima ima ih od 700-1000 na ledu. 
4Mimo hokeja, kako izgleda jedan Vaš dan?
U biti u mom životu hokej je aktualan tijekom cijeloga dana. Hokej i samo hokej, bilo u klubu ili u reprezentaciji. No, u trenutcima izvan ledene dvorane, volim s prijateljima  i našim ljudima koji žive tamo otići na bazen ili more. 
4Kakvi su Vaši sveukupni dojmovi poslije pet godina života i rada u Emiratima i ostajete i dalje tamo?
Sve je super, jednom riječju izuzetno. Jer, ponavljam, uvjeti za rad  i život su zbilja fenomenalni. Za sada ostajem i dalje u Emiratima, a ukoliko se pojavi neka bolja i jača ponuda, možda i promijenim profesionalni angažman.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika