Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Globalno nevrijeme

Stariji se ne sjećaju ugodnijih prosinca i siječnja, a meteorolozi i službeno konstatiraju najtoplije zimsko doba unatrag stotinu i više godina. Dnevna temperatura svakodnevno je iznad desetog stupnja u plusu, umjesto u negativnom Celzijevom parametru, i sve to ne sluti na dobro. I onda prošlog tjedna siloviti orkan napada veći dio europskog kontinenta, odnoseći brojne ljudske žrtve uz ogromnu materijalnu štetu, dok SAD bivaju izložene rekordnim hladnim valom koji je u pojedinim krajevima dostignuo i nezamislivih minus šezdeset izmjerenih Celzija.
EURO ORKAN SMRTI: Tijekom olujnog nevremena prošlog tjedna u zapadnoj Europi život su izgubile 44 osobe. U Velikoj Britaniji 13, Njemačkoj 11, Nizozemskoj i Poljskoj po 6, Češkoj i Francuskoj po 3 su osobe smrtno stradale u vremenskim nepogodama koje su prošloga tjedna poharale navedene europske zemlje. Primjerice, britansko otočje na pojedinim mjestima poharao je vjetar koji je puhao brzinom od čak 170 km/h, usmrćujući osobe koje se nisu stigle skloniti od porušenog drveća ili zidova svojih stambenih objekata. Zbog jakog nevremena otkazano je preko stotinu zrakoplovnih letova U Njemačkoj je, pak, vjetar puhao i jačom izmjerenom brzinom (200 km/h), ali srećom nije bilo toliko ljudskih žrtava. Ipak, iz predostrožnosti prekinut je cjelokupni željeznički promet. U Češkoj je gotovo milijun njenih državljana ostalo bez električne energije u noći s četvrta na petak prošlog tjedna. 
AMERIČKE POLARNE HLADNOĆE: Nevjerojatno zvuči podatak kako je prošloga tjedna na planini Washington (država New Hampshire) izmjereno čak -60 stupnjeva Celzija. Izuzetno niske temperature, praćene ledenom kišom i jakim vjetrovima poharale su nekoliko američkih država, usmrtivši desetine ljudi i pričinivši ogromnu materijalnu štetu. Najugroženiji dijelovi SAD prostiru se od Teksasa sve do granica Meksika, a uslijed zaleđenih pista otkazano je na stotine zrakoplovnih letova u svim smjerovima. Olujno nevrijeme ostavilo je na stotine tisuća domaćinstava bez električne energije.
PRIRODA UZVRAĆA UDARAC: Svakodnevno bombardirani jezivim slikama iz navedenih, globalnim nevremenom zahvaćenih područja, ostaje nam jedino da se zapitamo. Zbog čega se sve to događa? Nitko sa sigurnošću ne može dati točan odgovor, ali se nameće jedan logičan zaključak glede udjela ljudske krivice u svemu viđenom. Razvojem svoje svijesti i mnogo više štetne tehnologije, koja ide u paru s civilizacijskim napretkom, čovjek sve više prkosi prirodi i njezinim milijunima godina važećim zakonima. Štetne emisije brojnih plinskih isparenja sve više tanje ozonski omotač, efekt staklenika prevladava na većim dijelom našeg planeta, pogonska goriva pune sve više mobilnih i statičnih zagađivača okolice...
Tehnološki napredak svakodnevno grabi naprijed, zaboravljajući pritom jednu veliku istinu. Prvo je nastao svijet, pa tek onda ljudi. Svijeta će biti i dalje, ali ako ovako nastavi tko zna dokle će biti i ljudi...                    
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika