Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Godina novih izazova

U subotu, 20. siječnja, dva dana prije pete obljetnice osnutka, održana je redovita godišnja skupština Kulturno prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« iz Sonte. Predsjednik »Šokadije« prof. Zvonko Tadijan pozdravio je šezdesetak nazočnih, što aktivnih, što pomažućih članova Zajednice, te predložio dnevni red i izbor radnih tijela Skupštine. Dnevni red je prihvaćen jednoglasno, a u  radno predsjedništvo izabrani su Mata Zec, Tomislav Jakšić i Lovra Zlatar. Po preuzimanju vođenja Skupštine Mata Zec je izrazio veliko zadovoljstvo postig-nutim u ovih pet godina, a potom predložio dvije prijeko potrebne dopune Statuta Zajednice, za koje je obrazloženje dao predsjednik Tadijan. Predložena je jedna tehnička izmjena, odnosno ispravka propusta koji je nastao tijekom tipkanja prve verzije ovoga akta, a druga je suštinska, kojom se član 21. mijenja i glasi: »U slučaju gašenja Zajednice sva njezina imovina prelazi u vlasništvo HNV-a u Republici Srbiji.« Ove izmjene usvojene su aklamacijom. 
IZVJEŠĆE O RADU: U nastavku zasjedanja predsjednik Tadijan je podnio izvješće o radu i financijsko izvješće za 2006. godinu, uz konstataciju predsjednika Nadzornoga odbora Viktora Fehera da je financijsko poslovanje vođeno izuzetno precizno, te da nije pronađen niti najmanji propust. U kratkoj raspravi konstatirano je da je potrošeno nepunih milijun dinara, što su, u odnosu na urađeno, odista minimalna sredstva, pogotovu ukoliko se zna da je skoro 450.000 potrošeno za kupovinu i uknjižbu kuće u Sonti, kako se svi nadaju budućega Doma Šokadije. Dobar dio proračuna odnijeli su troškovi prijevoza na brojna gostovanja, od kojih je ono u Vodicama bilo najskuplje. Bilo je i dosta poziva na gostovanja, mahom u Republici Hrvatskoj, kojima se »Šokadija« nije mogla odazvati upravo zbog nedostatka sredstava za pokriće troškova prijevoza. Na »domaćem terenu« zabilježen je veliki napredak u odnosu na prethodne godine. Aktiviran je rad likovnoga i etnološkoga odjela, organizirana je likovna kolonija i postavljene tri likovne i etnološke izložbe, održana je premijera nove dramske predstave, a kruna rada za cijelu godinu bila je organizacija »Šokačke večeri 2006.«, u kojoj je, kao nikada do sada, sudjelovao veliki broj djece, što daje nadu da je budućnost kulturnih institucija naše nacionalne zajednice pravilno trasirana. Financijsko izvješće i izvješće o radu usvojeni su jednoglasno, a isto tako i financijski plan i program rada za 2007. godinu. 
PROGRAM RADA ZA 2007.: U programu rada dominiraju radovi na renoviranju i privođenju namjeni kupljene kuće. Dogovoreno je da će se sve što je moguće uraditi dobrovoljnim radom članova i simpatizera, a čelništvo će nastojati osigurati potrebna financijska sredstva koja bi omogućila otvaranje Doma Šokadije tijekom ove godine. Isto tako, istaknuto je da i pokraj ovako velikih obveza glede navedenih radova, svi odjeli Zajednice moraju raditi punom snagom, kako bi nastavili s uspješnim nastupima, kako u zemlji, tako i u inozemstvu. Dramski i folklorni odjel već su u pogonu, dječji će startati ovih dana. U veljači folk-lorce čeka gostovanje u Županji, Republika Hrvatska, a na domaćemu terenu predstoji književna večer, pokladne maškare i premijera nove dramske predstave. Tijekom godine očekuje se veći broj poziva na gostovanja, koje će svakako trebati selektirati, a nastojat će se maksimalno udovoljiti svima. Dogovoreno je da se u Sonti početkom ljeta pokuša utemeljiti i jedna dječja manifestacija. Prava »bomba« bila je najava predsjednika Tadijana da su uspostavljeni kontakti koji bi tijekom ljeta mogli rezultirati gostovanjem »Šokadije« u Americi. Tajac, a onda pljesak »do stropa«. Vjerujemo da će najava ovako primamljiva gostovanja motivirati članstvo na još ozbiljniji rad. 
Rad Skupštine završen je raspravom o problemima kadrovske naravi i mogućnostima unapređenja rada u pojedinim odjelima angažiranjem stručnih osoba sa strane i pojačavanjem reda, rada i discipline. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika