Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Klupko« po drugi puta

Skupina amaterskih glumaca okupljenih oko Dramske sekcije HKUD »Ljutovo«, koja je nastavljač sada već dva i pol desetljeća duge tradicije kazališnog amaterizma u ovom mjestu kraj Subotice, počela je nedavno s probama za novu predstavu. Budući da igraju samo komedije, njihovo je vodstvo za nastupajuću sezonu odabralo komad »Klupko« hrvatskoga dramatičara Pere Budaka, a premijera ove predstave, čiji će naziv biti »Klupče«, očekuje se na otvorenju ovogodišnjeg, 11. po redu, Festivala amaterskog teatra u Ljutovu, koji će se, prema najavama, održati u dvije subote, 17. i 24. ožujka. 
Režija predstave povjerena je njihovom stalnom redatelju Nandoru Klinockom, koji je ovu najpoznatiju Budakovu komediju, na ljutovačkoj »sceni« postavljao već ranije, prije jedanaest godina, kada je igrana pod nazivom »Kavana kod Rože«. Prema riječima Klinockog, osim drukčijeg redateljskog pristupa, novo će uprizorenje donijeti i nove protagoniste, budući da se, kako ističe, glumačka ekipa u međuvremenu djelomice izmijenila.
»Veliki broj glumaca u sekciji, među ostalim, i četvero novih, mladih članova, bio je jedan od razloga da ponovno izaberemo ovaj komad. U raspodjeli imamo trinaest uloga - osam muških i pet ženskih - a neke od njih su u odnosu na originalni tekst dodane, kako bismo dali šansu novim snagama«, kaže Klinocki, napominjući da se uzrasni raspon u ansamblu trenutačno kreće od srednjoškolaca do umirovljenika.  
Inače, kako objašnjava redatelj, komad »Klupko« se bavi životom i mentalitetom ljudi u maloj sredini. U jednom takvom malom (u originalu ličkom) mjestu u klupko su upleteni gostioničarka tetka Roža i njezina kći Anica, Josina, koji sve vidi, sve čuje i sve zna (samo se boji svoje energične žene Antuše), udovac Mijat koji oblijeće oko Rože i još dva mlada para: Josina kći Vranjica i trgovački putnik Božidar te Rožina službenica Jeka i seoski momak Ilija. Na trenutak se čini da stvari izmiču kontroli, ali kao što ga je zapleo, Budak i raspliće svoje »Klupko«. 
S obzirom da je riječ o komediji, Klinocki ističe kako se nada da će predstava odgovarati njihovoj vjernoj publici, koju svakim svojim uratkom, što im je ujedno i jedan od glavnih motiva u radu,  nastoje nasmijati i zabaviti. Pokraj režije, Klinocki će također biti autor scenografije i kostima, dok će za odabir glazbe biti zadužen Siniša Jurić.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika