Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Odlazak petrovaradinskog župnika

Svećenik Đakovačko srijemske biskupije mons. Stjepan Miler  u 78–oj godini života i 55-oj godini svećeništva, preminuo je 20. prosinca 2006. godine na institutu za kardiovaskularne bolesti u Srijemskoj Kamenici. Rođen je u Rumi l5. studenoga  l929. godine u obitelji Josipa i Eve rođene Janković u kojoj je bilo četvero djece. Osnovnu školu, kao i gimnaziju završio je u Rumi, a teologiju u Đakovu l952. godine. Kapelan je bio u Osijeku i Valpovu od l952. do 1954., dok je župnik u Rajevu selu i Posavskim Podgajcima bio od l954. do 1966. godine. U vrijeme jednoumlja u periodu od l956. do l962. je bio proganjan i zatvaran. U Petrovaradin je došao u siječnju l966. godine u župu Uzvišenja sv. Križa i ostao je u službi sve do svoje smrti. Od  l973. godine vršio je službu rektora svetišta Gospe Snježne na Tekijama kod Petrovaradina. Službu dekana Petrovaradinskoga dekanata je obnašao od l966. do 2002. godine, te je od 1991. do 1999. godine bio i biskupski vikar za Srijem. Kao čovjek i svećenik mons. Stjepan Miler je bio veoma dinamična osoba, dobar organizator, racionalan i štedljiv upravitelj crkvenim dobrima, a isto tako i dobar upravitelj otajstvima svete vjere i Kristove crkve. Bio je neumoran propovjednik Božje Riječi, ustrajan ispovjednik i ustrajan učitelj župskog vjeronauka, te stalan promicatelj tradicijskih pobožnosti naše katoličke vjere. Posebnu ljubav i pobožnost imao je prema blaženoj Djevici Mariji, te je u tom smislu vršio funkciju upravitelja svetišta Majke Božje Tekijske kod Petrovaradina 33 godine. Za to vrijeme, Tekijska crkva je više puta izvana i iznutra obnavljana, Tekijska kuća obnovljena, podignut je križni put  na prostoru iza crkve, podignuta je špilja Lurdske Gospe, te je uređen okoliš.
Tijekom 2004. godine Crkva je oslikana s 20 Otajstava Gospine krunice, tekijskom bitkom s Gospom Pomoćnicom kršćana, kao i hodočasničkom procesijom.
Mons. Stjepan Miler je 2002. godine svečano proslavio zlatan jubilej svoga svećeništva sa svojim župljanima, a motiv njegovog osobnog i svećeničkog života bio je: »Isuse, uzdam se u Te«. Svećenik, Stjepan Miler pokopan je 22. prosinca 2006. godine u Đakovu.     
 
 
Zamjena zdravstvenih dokumenata
 
Nove knjižice do kraja 2007.
 
Republički zavod za zdravstveno osiguranje Filijala Sjeverno-bačkog okruga donijela je priopćenje za javnost, kako će ovo državno tijelo vrši ovjeru i zamjenu zdravstvenih knjižica u tekućoj godini. Filijala više neće ovjeravati stare zdravstvene knjižice, već će prvu ovjeru vršiti sa zamjenom ove isprave nakon isteka važeće ovjere. 
Stare zdravstvene knjižice, za osobe kojima ove dokumente ovjeravaju Nacionalna služba zapošljavanja, Centar za socijalni rad, Općinska tijela za boračku i invalidsku zaštitu te Filijala Republičkog zavoda za poduzetnike i poljoprivrednike važe do 31. ožujka 2007. godine. Do 30. lipnja 2007. zdravstveni dokumenti važe za osiguranike uposlene kod poslodavaca i članove njihovih obitelji, te za nezaposlene koji primaju naknadu po toj osnovi, a ovjerava Nacionalna služba upošljavanja. 
Do 31. prosinca 2007. godine stare zdravstvene knjižice važe za umirovljenike i članove njihovih obitelji. Sve dodatne informacije o načinu zamjene i potrebnim dokumentima za nove zdravstvene knjižice možete dobiti u subotičkoj Filijali Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje u Subotici, Trg slobode 3-5. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika