Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Cilj je zbližavati, a ne razjedinjavati Hrvate

U povodu nesporazuma između Pučke kasine 1878 i Instituta za povijest i duhovnost »Ivan Antunović« oko oorganizacije »Razgovora«, udruga hrvatske mladeži KroV izdala je sljedeće priopćenje za javnost:
»Udruga KroV kao omladinska organizacija ovim putem želi pozvati udruge i institucije hrvatske zajednice na zajedništvo pri organiziranju manifestacija, a ne na razdvajanje, čije se posljedice ogledaju u sve manjem sudjelovanju mladeži hrvatske nacionalne manjine na manifestacijama u zajednici. Članovi udruge Krov žele sudjelovati na »Razgovorima« koji se održavaju na spomen Ivana Antunovića, ali bi se tada trebalo voditi računa o cilju zajedništva, a ne o sredstvu produbljivanja razdora i neslaganja među ljudima i/ili udrugama. 
Ovim izražavamo naš stav da ne želimo sudjelovati u prepirkama koje traju godinama jer ih mi ne možemo riješiti, niti se uplitati u igre bez granica i ujedno (p)ostati i bez sadašnjeg tj. budućeg članstva! KroV se trudi stvoriti novi pomladak, koji se neće baviti trzavicama već djelovati otvorenim vratima, dok se ne uvjerimo u loše namjere suradnika. Cilj udruge je raditi na zbližavanju Hrvata u Vojvodini a i šire, koliko nam to naše mogućnosti dopuštaju. Dok god takvog prijedloga, niti želje nema, mislimo da bi bilo najbolje kao udruga distancirati se i ostati neutralni, dakle biti nijemi promatrači, koji će, ako budu ikada pitani za mišljenje, izložiti svoje pozitivne stavove, kao i negativne, o danom slučaju, i ponuditi pomoć u pregovorima između dvaju strana. 
Mi smo mala zajednica koja obitava na ovim prostorima, s dovoljno problema sa strane da bismo se još morali brinuti i o svađama unutar svojih okvira. Trebao bi svatko biti čovjek, i na zajedničkoj tribini izreći svoje stavove o danoj temi, kao i o mnogim drugima, a onda to prepustiti širokom okruglom stolu, kome bi prisustvovali predstavnici svih grupacija Hrvata iz cijele zemlje, i na taj način probati riješiti probleme – ne sve odjednom, već nekoliko u određenom momentu, ili možda samo jedan gorući.
Dajemo svoj glas za trenutačnu suzdržanost u svezi ovog organiziranja, ali smo uvijek otvoreni prisustvovati i diskutirati o ovakvim i sličnim problemima koji nas muče na raznim razinama naše zajednice.«
 
Udruga KroV
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika