Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kušanje vrhunskih vina uz glazbu tamburaša

Diljem vinorodne Hrvatske ovih je dana svečano proslavljen blagdan sv. Vinka, zaštitnika vina i vinara, vinograda i vinogradara. Iločani su najprije otišli na svetu misu u crkvu sv. Ivana Kapistrana, a zatim u vinograde, dok je u organizaciji »Iločkih podruma« d.d. u starom podrumu Odeskalchija održana sjednica Vijeća Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo kojoj je nazočio i ministar poljoprivrede, Petar Čobanković. 
Poslije podne vinograde je blagoslovio fra Oktavijan Nekić, župnik i gvardijan iločki, a najsvečanije je bilo na plantaži Principovac gdje su se okupili vinogradari i brojni gosti i uživali u specijalitetima s ražnja i čuvenim iločkim vinima, a za dobro raspoloženje bile su zadužene folklorne skupine i tamburaši. Nakon blagoslova vinograda svi su se vratili u centar grada, gdje je proslava Vincelova nastavljena do kasnih sati.
TRADICIJSKA PROSLAVA: Svečano je bilo i u Kutjevu gdje se zatekao i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Tamošnja je Udruga vinogradara i vinara, na središnjem gradskom trgu, trgu Graševine, organizirala tradicijsku proslavu Vincelova. Za tu pučku feštu, koja u Kutjevu i okolnim mjestima, Požegi, Orahovici i Feričancima, baš kao i diljem vinorodne Slavonije i Baranje, ima tradiciju dulju od jednoga stoljeća, vinari i vinogradari dobili su potporu Grada, županijske Turističke zajednice i Obrtničke komore, te pripremili bogat i raznovrstan program, uz kušanje vrhunskih vina i obilan vincelovski ražanj, kojega gosti mogu sami prirediti i ispeći. Uz dobro jelo i još bolje vino obvezno idu i dobri tamburaši kojima je pripomogao i Ćiro Gašparac, a u goste su im došli i prijatelji iz Šibenika i klapa »Maslina«.
Ništa manje svečano nije bilo niti u erdutskom vinogorju, gdje je također tradicija proslave Vince. U »Erdutskim vinogradima« ove i iduće godine kane zasaditi 160 ha novih vinograda, rekonstruirati Dvorac, izgraditi sportske terene i šetnicu uz Dunav, te podići novi hotel s oko 60 ležaja. Vrhunska erdutska vina, Traminac, Chardonnay i Graševina, ponovno su na tržištu i to im daje nadu da će zacrtano i ostvariti. 
Slično je bilo i diljem Baranje, od Bilja do Duboševice, posebice u Knaževim Vinogradima, Suzi i Zmajevcu.  
RASELJENI GIBARČANI: I Gibarčani su tradicijski proslavili blagdan sv. Vinka, sveca kojega su štovali i u rodnome Gibarcu, a štuju ga i dan-danas, raseljeni u 66 gradova i sela diljem Lijepe naše. Više od 300 Gibarčana i drugih prognanih Srijemaca, te gostiju, okupilo se u Višnjevcu nedaleko Osijeka i do zore uživalo u pjesmi i igri, jelu i vinu. Za tu prigodu Gibarčani dolaze iz Petrinje, Gline, Zagreba, Virovitice, Slatine, Našica, Vukovara i Darde i naravno Osijeka i okolice, gdje je i najviše gibaračkih obitelji. Pedesetak ih je u Poganovcima, gdje su Gibarčani sagradili i novu crkvu posvećenu sv. Ivanu Nepomuku, pa se tamo okupljaju 16. svibnja, kada je crkveni god, ili pučki kirbaj.
Čuvajući uspomenu na rodni Gibarac, nazočne je najprije pozdravio Živan Vidaković, predsjednik gibaračke zavičajne udruge, a zatim je najstariji Gibarčan u dvorani, Marko Ubrekić, simbolički orezao jedan čokot vinove loze, pa su svi molili očenaš i zazivali dobar urod grožđa i obilje vina u godini koja je pred nama. Loza se najprije okiti kobasicom i kulenom, da bude debela kao kobasica, a da grozdovi vise kao kulen, onda se posveti svetom vodom koja se donese o sveta Tri kralja, a poslije i bijelim gibaračkim vinom, no Gibarčani su uživali u erdutskim i đakovačkim vinima, a našlo se i zagrebačkih. 
Goste i Gibarčane pozdravio je i njihov župnik, vlč. Mirko Novak, koji sada službuje u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Višnjevcu. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika